28.2 C
Bijeljina
среда, август 21, 2024
NaslovnaVijestiBIHUstavni sud BiH: Poništena odluka entitetskih vlada o prodaji zemljišta na Jahorini...

Ustavni sud BiH: Poništena odluka entitetskih vlada o prodaji zemljišta na Jahorini i Varešu

Datum:

SARAJEVO – Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je van snage odluke entitetskih vlada koje se odnose na promjenu namjene zemljišta u Varešu i prodaje zemljišta putem licitacije na Jahorini.

Kada je riječ o zmeljištu na Jahorini, Ustavni sud BiH utvrdio je da, prodaja više od 50 dunuma zemljišta na Jahorini, koju je kupila firma Drvo eksport iz Teslića i za koju je dala 41,3 miliona KM, nije u skladu sa Ustavom BiH. Kako su ranije pisali mediji, iza firme Drvo exsport stoji Srđan Klječanin, odbornik SNSD-a u Tesliću.

U saopštenju iz Ustavnog suda BiH navedeno je da je Odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem-licitacijom, osporena i ništavna i da prestaje da važi od dana objavljivanja te odluke u Službenom glasniku Republike Srpske.

„Vladi Republike Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske je naloženo da preduzmu odgovarajuće korake kojima će ponititi sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci. Ustravni sud je naglasio da je Vlada Republike Srpske raspolagala državnom imovinom koja je pod zabranom raspolaganja i koja je u isključivoj nadležnosti institucija BiH“, navedeno je u saopštenju iz Ustavnog suda BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke po osnovu koje je prodana zemlja na Jahorini podnijelo je 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Slična situacija je i kada je riječ o zemljištu u Varešu. Iz Ustavnog suda BiH saopštili su da Odluka o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremnom korišćenju šumskog zemljišta u druge namjene nije u skladu sa Ustavom BiH.

„Utvrđeno je da je osporna odluka ništavna i da prestaje da važi od dana objalvjivanja te odluke u „Službenim novinama FBiH“. Ustavni sud je naložio Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci“, navedeno je u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Povezane vijesti

Pucnjava u gimnaziji u Sanskom Mostu: Ubijene dvije osobe, ima ranjenih

U srednjoj školi u Sanskom Mostu danas se desila...

Zašto Naneli više nije igrač Partizana?

Džejmsu Naneliju je istekao ugovor u junu, klub se...

Drama na Adi Huji, buknuo plamen u magacinu! Na terenu 33 vatrogasca

Veliki požar izbio je jutros na Adi Huji.Kako saznajemo,...

Stopirano suđenje Urošu Blažiću

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име