Analitičari navode pet mogućih postizbornih scenarija, s obzirom na to da je ljevičarski Novi narodni front (NFP) najveća politička snaga u novoj Nacionalnoj skupštini sa 182 poslanika, ali daleko od apsolutne većine, prenosi BFM TV.

U odsustvu apsolutne većine, ljevičarska stranka Nepokorena Francuska (LFI), najsnažnija partija u pobjedničkoj ljevičarskoj koaliciji NFP, predlaže da deo programa kao što je povećanje minimalne zarade, blokiranje cijena, poništavanje penzione reforme, bude sproveden putem uredbi.

"Moguće je formirati i manjinsku vladu koja uspešno fukcioniše", poručuju iz LFI i podsjećaju da su to demonstrirali i Elizabet Born i Gabrijel Atal.

Drugi mogući scenario je da Republikanci formiraju blok sa Makronovim centristima i da uz pomoć manjih desničarskih stranaka zajedno raspolažu sa 231 poslaničkim mandatom.

Bez apsolutne većine u Nacionalnoj skupštini, ovakva koalicija bi morala da se oslanja na saradnju i pomoć različitih političkih grupacija, u zavisnosti od političkih agendi koje bi se našle na dnevnim redu.

Treća mogućnost koju navode analitičari za BFM TV je tzv. "koalicija na njemački način", tj. saradnja socijalista, konzervativaca i centrista ili Zelenih.

Računica kaže da bi koalicija Socijalista, Makronovih centrista i Republikanaca mogla da raspolaže sa tesnom većinom od 296 poslanika.

Međutim, takva vrsta saradnje i uspostavljanje političkog saveza između ljevičarskih, desničarskih i centrističkih političkih partija, nikada se nije ostvarila tokom postojanja Pete Republike.

Kao četvrta moguća opcija navodi se formiranje tehničke vlade koja bi se sastojala od stručnjaka (ekonomista, visokih državnih službenika, diplomata...), a koju bi vodila neka opšteprihvaćena politička ličnost na položaju premijera.

Kako se dodaje, to bi bila superadministracija zadužena da obezbijedi kontinuitet fukcionisanja države - da obezbijedi plate i pokriva troškove državne administracije, preusmjerava potrebne resurse lokalnim, decentralizovanim administracijama i upravlja stotinama milijardi evra koje su potrebne Francuskoj za očuvanje tržišne dinamike.

Peti scenario predviđa neuspjeh svih prethodno navedenih opcija, a  francuski predsjednik Makron ne bi mogao da rasformira Nacionalnu skupštinu prije jula 2025. godine, što bi Francusku uvelo u duboku institucionalnu krizu i stalna glasanja o nepovjerenju vladi koje bi zajednički ili pojedinačno zahtjevali NFP, Republikanci ili RN, navodi BFM TV.

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mjesta u nacionalnoj skupštini, prenosi Mond.

Politički savez aktuelnog francuskog predsjednika, centristički blok Zajedno  osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mjesta, a na trećem mjestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mjesta.