Navodno pokušavajući da iskoreni vojnu korupciju, Federalna služba bezbednosti (FSB) krenula je na visoke generale u nadi da će krivicu za neuspešnu invaziju na Ukrajinu 2022. prebaciti na vrh vojske i preuzeti kontrolu nad raspodelom ogromnog budžeta vojske - sve uz prećutno odobrenje Kremlja.

Sledi još hapšenja

Ali hapšenja rizikuju da dovedu vojsku u haos u trenutku kada Moskva nastoji da iskoristi ukrajinski nedostatak oružja i prodre dublje u ukrajinsku teritoriju.

Svi izvori "Moskou tajmsa" tražili su anonimnost kako bi razgovarali o osetljivoj stvari koja uključuje i vojsku i FSB.

U toku je žestoka čistka. FSB čisti tim (bivšeg ministra odbrane) Sergeja Šojgua. To je za očekivati. Ova vrsta operacije može da se izvede samo uz odobrenje samog vrha (rukovodstva zemlje) - rekao je izvor blizak Kremlju za "Moskou tajms".

Čini se da je čistka kulminacija ratnih sukoba i nadmetanja za resurse između službi bezbednosti i Ministarstva odbrane — i označava pobedu FSB-a, naslednika sovjetskog KGB-a, u pridobijanju naklonosti bivšeg agenta KGB-a Vladimira Putina.

Još je dug put do završetka čistki. Očekuju nas još hapšenja - dodao je izvor..

U dve nedelje od iznenadne smene dugogodišnjeg šefa odbrane Šojgua, četiri visoka oficira su uhapšena po optužbama koje se kreću od podmićivanja do zloupotrebe položaja, od kojih je poslednja stigla u četvrtak kasno uveče.

Kako ova hapšenja dobijaju na zamahu, mogla bi da se prošire na "najveće čistke" u modernoj ruskoj istoriji, rekao je za ruski nezavisni list vršilac dužnosti zvaničnika ruske vlade.

Mislim da će do kraja godine desetine, možda i stotine ljudi različitih rangova biti uhapšeno u svim jedinicama Ministarstva odbrane - rekao je on.

Uzrok čistki - korupcija u ruskoj vojsci

Službenici službi bezbednosti koji su se bavili istragama o korupciji posetili su sedište Ministarstva odbrane čak i pre nego što je hapšenje zamenika ministra odbrane Timura Ivanova objavljeno u javnosti krajem aprila, rekao je za "Moskou tajms" izvor blizak ministarstvu.

- Tamo (u zgradi Ministarstva odbrane) sada ima više "čekista" nego vojnog osoblja, čini mi se - rekao je izvor sa sarkazmom, koristeći izraz "čekisti" iz sovjetskog doba za službenike bezbednosti.

Kremlj je brzo rekao da hapšenja nisu ništa drugo do rezultat tekućeg rada na iskorenjivanju korupcije na svim nivoima vlasti.

Ovo je stalan i dosledan rad na borbi protiv korupcije, a ne kampanja - rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov u četvrtak.

Ali iako su nezavisni mediji, opozicija i međunarodni posmatrači godinama izveštavali o neograničenoj korupciji u vojsci — a proratni blogeri kritikovali vojnu korupciju tokom rata u Ukrajini — hapšenja generala su počela tek kada je postalo jasno da će Šojgu izgubiti posao.

Nakon hapšenja Ivanova, istražitelji su rekli da je istraga o njegovim poslovima u toku više od pet godina, naglašavajući činjenicu da su vlasti znale za korupciju u vojsci mnogo pre poslednjih hapšenja.

Bilo je mnogo informacija o korupcijskim šemama u Ministarstvu odbrane, nagomilani su krivični predmeti. Ali dok je Šojgu bio ministar i imao je ogroman uticaj, istražiteljima nije bilo dozvoljeno da ih gone - rekao je drugi vladin zvaničnik za ruski medij.

Sukob između FSB-a i Ministarstva odbrane

Kampanja FSB-a koju je odobrio Kremlj pokazuje da službe bezbednosti „trijumfuju“ u sukobu između dve vodeće ratne bezbednosne agencije — vojske i FSB-a - rekao je izvor blizak Kremlju za "Moskou tajms".

- Mora da postoji samo jedna strana koja je kriva za neuspeh invazije. To su ili specijalne službe koje su se bavile obaveštajno-analitičkim pripremama za rat i obećale Putinu trijumfalnu operaciju i brzu pobedu, ali nisu uspele. Ili "druga armija sveta" pod PR-carem Šojguom koji je trebalo da obezbedi Putinovu pobedu - ali se ispostavilo da je papirni tigar i da je nesrećno propala - rekao je izvor.

Iako je prošlonedeljna rekonstrukcija posle inauguracije dovela do smene i šefa Saveta bezbednosti Nikolaja Patruševa, koordinatora bezbednosnih službi, i Šojgua, šefa vojske, FSB je ipak pobedio u ovom sukobu.

Pored toga, zvaničnici FSB-a bi mogli da dobiju unapređenja i nagrade za svoju „borbu protiv korupcije“.

- Zadatak FSB-a je, najviše, da instalira svoje ljude i kontroliše najukusnije stvari: one oblasti u kojima postoje veliki budžeti - rekao je drugi vršilac dužnosti vladinog zvaničnika za "Moskou tajms".

Na pitanje da li bi čistke mogle da ometaju ratne napore bacanjem vojnog rukovodstva u haos u trenutku kada Rusija pokušava da iskoristi nedostatak municije u Kijevu, izvor je rekao: "Da li zaista mislite da je neko od njih (FSB) u u ovom trenutku zabrinuti za uspeh specijalne operacije?"