Za sada jedva da ima mjesta za muškarce koji traže zaštitu, rekao je za DPA Filip Miler iz Instituta za kriminološka istraživanja Donje Saske (KFN).

"U ruralnim područjima praktično nema nikakve pomoći", kritikovao je.

U istraživačkom projektu KFN-a u online anketi je kontaktirano gotovo 12.000 muškaraca starosti od 18 do 69 godina, od kojih je učestvovalo 1209. Istraživači su takođe sproveli 16 intervjua s oboljelima.

Prema rezultatima, više od polovine, odnosno 54 odsto ispitanih muškaraca već je u životu doživjelo nasilje u vezi. Gotovo 40 procenata navelo je psihičko nasilje, gotovo 39 odsto navelo je kontrolišuće ponašanje partnera i gotovo 30 odsto fizičko nasilje.

Iako se uglavnom radilo o navodno manjim radnjama poput odgurivanja, pogođeni su masovno patili od posljedica partnerskog nasilja, a 66 odsto njih osjećalo se psihički opterećeno tim iskustvima.

Potrebna je veća društvena svijest o tome da i muškarci mogu biti žrtve nasilja u vezama, rekao je Miler. Međutim, dva pola ne bi se trebala međusobno sukobljavati.

Uglavnom su žene te koje trpe nasilje u vezama, navodi se u najnovijem izvještaju o porodičnom nasilju njemačke Savezne kancelarije kriminalističke policije.

U području intimnog partnerskog nasilja broj žrtava porastao je za 9.1 odsto na 157.818 u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima policije, 80.1 procenata žrtava bile su žene, a 78.1 odsto osumnjičenih počinilaca bili su muškarci, prenosi "Fenix-Magazin".