Projekat "Šetnja kroz šumu" prvi je o tome izvijestio. Prema njegovim riječima, 19. februara je uručen poziv 38-godišnjaku koji je priveden na skupu sjećanja na Navaljnog a zatim pušten.

Prema informacijama informativnog Telegram kanala "Rotonda", policija je uručila sudske pozive za najmanje sedam muškaraca. Jedan uhapšeni, koji se i dalje nalazi u privremenom pritvoru u Lenjingradskoj oblasti, dobio je pozivnicu kući, nju je primila njegova supruga.

U pozivnicima se traži da građani dođu u vojnu službu radi razjašnjenja podataka i prijave na odsluženje vojnog roka. Kako navodi RusNews, jedan poziv je izdat za vojnu registraciju, a ostali su izdati radi razjašnjenja podataka.

Meduza.io objavio je priču o mladiću koji je dobio poziv po izlasku iz pritvora (njegovo ime se ne navodi).

"Dva sata prije nego što smo pušteni, odvedeni smo u prostoriju gdje su sjedili neki muškarci i dijelili pozive. Rekli su da ako ne potpišemo, bit će nam slomljeni prsti. Stalno su ponavljali: 'Pa, hoćeš li da se boriš za nas? Mi smo dobri'", rekao je sagovornik medija.

Podsjećamo, više od 400 ljudi privedeno je širom Rusije na mitinzima u znak sjećanja na Alekseja Navalnog: 104 osobe 16. februara, 303 osobe 17. februara i 33 osobe 18. februara. Otprilike polovina svih pritvorenika nalazi se u Sankt Peterburgu.