EU planira da sredinom decembra na samitu donese istorijsku odluku o primanju Ukrajine i time zapečati ključni dogovor i Kijevu baci slamku spasa od 50 milijardi evra. Takođe, taj sastanak bi trebalo SAD-u da pošalje poruku da je, uprkos ratu na Bliskom istoku, EU i dalje u potpunosti predana Ukrajini.

Ali, kako ocenjuje Politiko, te bi planove mogao bi pokvariti Viktor Orban. Naime, Orban zahteva da se čitav proces zaustavi dok se zvaničnici ne slože s opštom revizijom podrške Evropske unije Kijevu.

To zvaničnicima EU zadaje veliku brigu, jer iako Mađarska predstavlja samo dva odsto stanovništva EU, Orban celu Uniju može držati kao taoca. Podseća se da je bio najglasniji protivnik sankcija protiv Rusije još od Putinove aneksije Krima 2014. godine.

“Idemo prema velikoj krizi”, rekao je za Politiko jedan zvaničnik EU-a pod uslovom da ostane anoniman, dok je drugi, koji takođe nije želeo da se njegovo ime pominje, rekao da bi to mogao biti jedan od najtežih Evropskih saveta.

Peter Kreko, direktor Instituta za politički kapital sa sedištem u Budimpešti, kaže da je Orban čekao da Evropa shvati da ne može dobiti rat u Ukrajini i da Kijev mora učiniti ustupke. “Sada oseća da njegovo vreme dolazi jer u mnogim zemljama EU javno mnjenje pokazuje da su ljudi umorni od Ukrajine”, dodaje Krekó.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ranije ove sedmice otputovao je u Budimpeštu na dvosatnu raspravu s Orbanom.

Kazniće ga?

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

EU sada važe kako se nositi s mađarskim prijetnjama.

Zvanični Brisel bi teoretski mogao da pokren tzv. postupak EU-a prema članku 7 protiv Mađarske. To se koristi kada se smatra da je zemlja u opasnosti od kršenja temeljnih vrednosti Unije.

Neki to zovu “nuklearnom opcijom” jer predviđa najozbiljniju sankciju koju blok može nametnuti nekoj zemlji članici: suspenziju prava glasa o odlukama EU-a.

Ipak, u Briselsu se boje da bi pokretanje članka 7 protiv Mađarske moglo izazvati kontraefekat i dovesti do izlaska Mađarske iz EU.

Ipak, brojni analitičari smatraju da je Orban skloniji tome da potkopava EU iznutra, a ne da iz nje izađe, a sve više oseća vetar u leđa, posebno nakon nedavnih izbornih rezultata u Slovačkoj i Holandiji.

“Orban igra dugu igru. S Vildersom, još jednim ili dvojicom krajnje desničarskih čelnika u Evropi i potencijalnim povratkom Trampa u SAD-u, on bi uskoro mogao biti manje izolovan nego što mislimo, rekao je za Politiko jedan zvaničnik EU.