Istraživači su proučavali različite aspekte njihovog zdravlja i biologije kako bi bolje razumjeli utjecaj svemirskog putovanja.

Jedno od iznenađujućih otkrića bilo je da su Scottove telomere, kapice na krajevima hromosoma, postale duže nego Markove tokom boravka u svemiru, iako su se brzo vratile na normalnu dužinu nakon povratka na Zemlju. Ovo je suprotno očekivanjima, jer su kraći telomeri obično povezani sa starenjem.

Neobičan eksperiment

Utvrđeno je da su Scottovi nivoi metilacije, proces kojim se metilne skupine dodaju molekuli DNK, učinkovito mijenjajući aktivnost segmenata DNK, niže u njegovim bijelim krvnim stanicama, dok su Markove povećane.

Tokom studije, utvrđeno je da su muškarci imali različite crijevne bakterije, što je pripisano različitim prehrambenim i okolišnim uvjetima. Također su uočene promjene u razini metilacije u Scottovim bijelim krvnim stanicama, a pronađeno jeviše od 200.000 molekula RNK koje se razlikuju kod obojice blizanaca.

Iako su kognitivne performanse Scotta ostale relativno nepromijenjene, ovo istraživanje sugerira da astronauti mogu održavati visoku razinu kognitivnih sposobnosti tokom dužeg boravka u svemiru. Unatoč tome, daljnja istraživanja su potrebna kako bi se bolje razumjeli specifični genetski i biološki utjecaji svemirskog putovanja na ljude.