Raža je uhvaćena u reci Mekong, težila je nešto više od 300 kilograma i odmah se videlo da je novi rekord u pitanju, ali sertifikat Ginisove knjige rekorda stigao je u nadležno ministarstvo tek pre nekoliko dana.

Uhvaćena raža je takođe priznata kao najveći predstavnik svoje vrste i najveća ulovljena ženka svoje vrste.

Čestitamo Кambodži na postavljanju novog rekorda! Džinovska slatkovodna raža dostigla je skoro pet metara dužine, bila je više od dva metra široka, a težila više od 300 kilograma. Priznajemo je za najvećeg primerka svoje vrste - rekao je neimenovani predstavnik Ginisove knjige rekorda.

Ražu je ulovio lokalni ribar. Odmah je kontaktirao osoblje projekta "Čuda Mekonga" koji proučava biodiverzitet reke. Nekoliko sati kasnije predstavnici projekta su stigli na lokaciju i bili zadivljeni veličinom ribe.

Direktor "Čuda Mekonga" Zeb Hogan objasnio je da su velike ribe ugrožene jer im treba mnogo vremena da porastu. Često se velike jedinke hvataju pre nego što dostignu svoju maksimalnu moguću veličinu.

Himantura polilepis je inače jedna od najvećih slatkovodnih raža na svetu. Smatra se ugroženom vrstom. Živi u tropskim vodama velikih reka u Indokini i Borneu.

Težina ribe može dostići i 600 kilograma.

Raža inače može ozbiljno da povredi čoveka svojim repom.