Ali, u poslednje vreme počeo je da iznosi viziju katastrofalne budućnosti SAD ako se Donald Tramp vrati na mesto predsednika, piše AP.

Bajden je poslednjih dana optužio bivšeg republikanskog predsednika da je "odlučan da uništi američku demokratiju" i da je željan "osvete" i "odmazde", navodi američka agencija.

Iz Bajdenove kampanje za ponovni izbor šalju sve više mejlova sa oštrim upozorenjima: "Trampova Amerika 2025: Jednostrana nacionalna zabrana abortusa" i "Trampova Amerika 2025: Masovni pritvorski logori", ističe AP.

Razlike između Bajdena i Trampa su uvek bile centralni deo strategije za demokratskog kandidata za predsednika za 2024, međutim, bilo je vremena kada je Bajden u govorima samo kratko i podrugljivo pominjao Trampa, ako ga je uopšte i pominjao, piše agencija.

Danas se Bajdenova kampanja naglo usmerila na Trampa u trenutku kada je ostalo nešto manje od godinu dana do izbora.

Do promene je došlo, kako navodi AP, s obzirom na to da se Bajden kotira nisko u anketama i da bi demokratski birači mogli biti više motivisani da ga podrže tako što će zaustaviti Trampa nego da slušaju o ulaganjima u infrastrukturu i obnovljivu energiju.

Bajden je svestan da mnogi glasači nisu zadovoljni stanjem ekonomije, glasači su frustrirani visokom inflacijom i zabrinuti zbog njegovih godina, piše AP.
Sa skoro 81 godinom, Bajden je već najstarija osoba izabrana za predsednika u SAD.

Obraćajući se u sredu donatorima kampanje u San Francisku, Bajden je izneo tvrdnju da Tramp "koristi retoriku nacista da demonizuje percipirane političke neprijatelje" nakon što se Tramp nedavno obavezao da će "iskoreniti" neprijatelje koje je opisao kao "štetočine".

Nekoliko trenutaka kasnije Bajden se vratio na uobičajenu frazu, rekavši da "nikada nije bio optimističniji u pogledu budućnosti SAD", istakla je američka agencija.