Podsjetimo, Tužilaštvo traži da Vasić bude razriješen kako bi bio saslušan kao svjedok, a iza svog kolege je stala Advokatska komora Republike Srpske koja smatra da je u pitanju nezakonit zahtjev.

Iz Okružnog suda u Bijeljini su za "Nezavisne novine" rekli da se ovdje radi o "zahtjevu tužilaštva koji se kao takav prvi put pojavljuje u praksi na odlučivanju pred Okružnim sudom u Bijeljini".

"U cilju donošenja zakonite odluke, isti je bio predmet rasprave pred krivičnim odjeljenjem ovog suda, te je dat nalog sudiji za prethodni postupak ovog suda da izvrši ocjenu osnovanosti zahtjeva i donose odgovarajuću odluku. Pošto se ne radi o zahtjevu koji iziskuje hitnost u postupanju, odluka će biti donesena do ponedjeljka, 20. novembra", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Okružnog suda u Bijeljini.

Advokatska komora Republike Srpske, podsjetimo, navela je da je ovo drugi pokušaj saslušanja istog advokata u svojstvu svjedoka u predmetu u kojem postupa kao branilac.

Još 3. oktobra advokat Vasić obavijestio je Advokatsku komoru da je tog dana pozvan u PU Bijeljina radi saslušanja u svojstvu svjedoka na okolnosti njegovih saznanja dobijenih od osumnjičenih u vezi sa djelom za koje ih sumnjiče.

Kako su tada naveli iz Advokatske komore RS, nakon što je advokat Vasić odbio da bude saslušan u svojstvu svjedoka, "oni su mu najavili da će ga postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini pozvati radi saslušanja u svojstvu svjedoka".

Nakon toga se ogasila Olga Pantić, glavna tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, navodeći da ni u ovom, kao ni u bilo kojem drugom predmetu, ovo tužilaštvo nije pozivalo advokate u svojstvu svjedoka kako bi otkrivali činjenice koje su saznali kao punomoćnici ili branioci.

"Osuđujemo ovakav način postupanja sa braniocima", navela je Pantićeva.

Ali, nakon toga, dolazi do obrta. Advokatska komora saopštila je, naime, da je bijeljinsko Tužilaštvo podnijelo zahtjev za razrješenje Vasića, kako bi on bio saslušan u svojstvu svjedoka u predmetu u kojem postupa kao branilac.