Kod problema sa alegrijom na ambroziju najbolje pomažu antihistaminici, kao i mnogi drugi preparati i suplementi, o čemu je za emisiju "150 minuta" pričala Marina Unković, koja je farmaceut.

Kao i svake sezone kada je povećan rast mnogih biljaka, povećana je potražnja za lekovima protiv alergije, odnosno antihistaminika, bilo da su u pitanju lekovi, nazalne kapi, ili sprejevi za oči sa kortikosteroidima. To se obično dešava tokom jula i avgusta kada raste stepen polenizacije, zbog čega se veliki broj pacijenata javlja u apoteku zbog lekova", objašnjava Marina Unković.

Kada je reč o starosti pacijenata koji uzimaju lekove, farmaceutkinja kaže da po terapije ne dolaze samo stariji građani, kao što je to ranije bio slučaj.

Ranije je to bila uglavnom starija populacija, a sada neobično što se alergija na ambroziju sve više javlja i kod dece", tvrdi ona.

Na pitanje na koji način možemo savladati alergiju na ambroziju, Marina Unković tvrdi da nikako ne smemo odustati od terapije na prvu loptu.

"Zaista je velika paleta lekova rasprostranjena na našem tržištu. Ono što moraju pacijenti da znaju je da, ako im jedan lek ne pomogne, ne znači da neće drugi. Odgovor na terapiju je individualan, jednostavno ne reaguju svi isto na određeni lek. Veoma je važno da ne odustaju od terapije ako im jedan lek nije pomogao. Trebalo bi da potraže savet u nekoj od apoteka, gde će dobiti instrukcije ili da promene lek, ili suplement, recimo, kalcijum. On odlično deluje na ćelije koje oslobađaju histamin, kao i na ublažavanje simptoma alergije", objašnjava ona.

Detaljnije pogledajte u video-zapisu u nastavku teksta: