Ukrajina je ćutala o vojnim operacijama nakon meseci priprema za veliku protivofanzivu u ratu. Međutim, američki zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da je porast napada mogući pokazatelj da je počela dugo planirana kontraofanziva Kijeva protiv ruskih snaga.

Zvaničnici su svoju procenu delimično zasnovali na informacijama sa američkih vojnih satelita, koji su detektovali pojačanje akcije sa ukrajinskih vojnih pozicija. Sateliti imaju infracrvene mogućnosti za praćenje artiljerijske vatre i lansiranja projektila, prenosi Njujork tajms. Jedna od poteškoća u određivanju tačnog početka kontraofanzive, mimo operativnih bezbednosnih mera Ukrajine, jeste to što bi borbe mogle da počnu fintama ili diverzijama koje je teško dešifrovati.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je počela velika ukrajinska operacija na pet lokacija duž fronta u jednom istočnom regionu, Donjecku, i saopštilo da je odbila napade i nanela žrtve ukrajinskim snagama. Izveštaji Moskve nisu mogli biti potvrđeni.

Podržavajući izveštaje da je kontraofanziva možda počela, američki vojni analitičari su rekli da veruju da su ukrajinske jedinice započele početni napad kako bi utvrdile položaj i snagu ruskih snaga. Takvi potezi bi bili tradicionalna taktika za koju su Amerikanci obučavali ukrajinske snage.

Mnogo toga zavisi od kontraofanzive Ukrajine da povrati teritoriju izgubljenu od Rusije i oslobodi Ukrajince od života pod okupacijom. Uspeh bi mogao da pomogne da se podrži nastojanje Kijeva za dugoročne obaveze za dodatnu vojnu pomoć i bezbednosne garancije sa Zapada. To bi takođe moglo da ojača ruku predsednika Vladimira Zelenskog u bilo kakvim mirovnim pregovorima sa Rusijom.

Ukrajinci ne odaju mnogo

Analitičari su dugo sugerisali da bi najveće šanse Ukrajine za uspeh kada krene u kontraofanzivu uključivale de fakto tajnovitost informacija o operaciji – što znači da je malo verovatno da će uvek biti propraćena velikom najavom, prenosi Skaj njuz.

Imajući ovo na umu, različite izveštaje koji se pojavljuju danas koji ukazuju da je počela dugo očekivana kontraofanziva – i da izgleda da Ukrajina napreduje – treba ozbiljno shvatiti.

Istaknuti vojni bloger iz Kremlja Semjon Pegov, nadaleko poznat pod pseudonimom Vargonzo, izjavio je danas da je „neprijatelj imao izvesnog uspeha“ u napadu na Novoselivku-Ugledar, u oblasti Donjecka koju je okupirala Rusija. Rekao je i da vesti koje stižu iz tog područja „svakog sata postaju sve alarmantnije“.

On je rekao da informacije sugerišu da su ukrajinske snage „uspele da uđu u predgrađe Novodonjecka“ (oko 96 km južno od Novoselivke, takođe u Donjecku) i da su „žestoke borbe u toku“ za kontrolu nad naseljem, prenosi Skaj njuz.

On dodaje: „Situacija se zahuktava. Napad je mnogo ozbiljniji nego juče“.

U međuvremenu, zapadni zvaničnik koji poznaje situaciju rekao je za Ekonomist da su ukrajinske snage napredovale u Novodonjecku do pet ili šest kilometara.

List takođe navodi da američki i evropski vojni zvaničnici koji savetuju Ukrajinu kažu da bi odbrambene linije Rusije „mogle biti krhkije nego što se mislilo“.