Poštovani,

Semberske poljoprivrednike u narednom periodu očekuje žetva pšenice koja nosi niz neizvjesnosti – od nepovoljnih vremenskih prilika koje će, očigledno, potrajati još danima pred nama, do pitanja otkupne cijene i problema sa nedostatkom skladišnog prostora.
Najavljena cijena od 30 do 35 feninga po kilogramu, čak ni uz podsticaj od 500 KM od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede po hektaru zasijane površine, neće pokriti troškove proizvodnje. Imajući u vidu naporan rad i život semberskog ratara, Grad Bijeljina će se potruditi da i ove godine pruži maksimalnu moguću podršku ovim vrijednim ljudima, pa je nacrtom budžeta lokalnog Agrarnog fonda predvidio podsticaj proizvođačima pšenice od 5 feninga po kilogramu. Ipak, ako najavljena cijena od 30-35 ostane na snazi, ni to neće znatnije uticati na položaj proizvođača hljebnog zrna ove godine.

Imajući u vidu da je Semberija najveća žitnica u Republici Srpskoj i BiH, zasijano je pšenice na više od 14.000 hektara, što je preko 30 odsto od ukupnih površina pod ovom kulturom u Srpskoj, jasno je da semberski poljoprivrednici zaslužuju više razumijevanja vlasti na nivou Republike Srpske i BiH. Razvoj poljoprivrede je u nadležnosti viših nivoa vlasti, a ne lokalnih zajednica, pa Gradska uprava nema ovlašćenja u vezi sa određivanjem cijene pšenice, ali cijeneći potrebu naših poljoprivrednika za podrškom, pozivamo Vas na sastanak u narednih deset dana u Gradskoj upravi Grada Bijeljina sa predstavnicima poljoprivrednika i mlinara, kako bismo razgovarali o pitanjima cijene, skladištenja, zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje i drugim problemima koji opterećuju proizvodnju pšenice.

GRADONAČELNIK
Ljubiša Petrović