Uz bol u podrebarnoj regiji, simotomi gastritisa su nadutost, brzi osećaj sitosti nakon jela, promene u apetitu, mučnina ili povraćanje (sadržaj iz želuca, krv ili sukrvica, sadržaj nalik na talog kafe), crna, katranasta ili krvava stolica, anemija i posledično intenzivan umor. Svi ovi simptomi mogu da se jave pojedinačno ili u kombinaciji, zavisno od osobe do osobe.
Da li je bol uvek znak da postoji gastritis

Nije svaki bol u stomaku znak i da je neophodno javiti se lekaru. Ipak, neka stanja zahtevaju apsolutnu pažnju, nezanemarivanje i reakciju.

Lekari upozoravaju da je znak hitnosti i potrebe pregleda svakako potreban kod bolova u stomaku koji traju dužee od 2-3 dana, ne prestaju ili se pojačavaju. Takođe, oprez je obavezan kod jačeg bola u bilo kom delu stomaka koji traje duže od sat vremena ili su u pitanju povremeni bolovi koji traju duđe od 24 sata. Nemogućnost konzumiranja tečnosti i hrane, visoka telesna temperatura, povraćanje krvi ili sadržaja poput taloga kafe, promene u stolici i posebno crna ili krvava stolica uz promenu apetita i nagli, neobjašnjivi gubitak kilograma, apsolutno su signal za pregled, dijagnostiku i ako je potrebno terapiju.

Medicina je definisala nekoliko vrsta gastritisa, a dijagnoza se postavlja gastroskopijom. U zavisnosti od tipa, odnosno vrste gastritisa, i lokacija bola odnosno nelagode u kom delu stomaka ih osećamo, može da bude različita. Evo opisa bola kod najčešćih oblika gastritisa.

Bol i akutni gastritis

Kod akutnog gastritisa izazvanog pre svega stresom, u gornjem delu stomaka javlja se blaga nelagoda. Kako strada sluznica creva, dolazi do njenog mestimičnog oštećenja. Ona se vrlo brzo mogu pretvoriti u ulkuse, koji ponekad mogu da nestanu sami od sebe.

Međutim, mogu i da se povećaju i da ozbiljno prokrvare. Ovaj simptom prate crna katranasta stolica i povraćanje sadržaja iz želuca, uz sluzav ili krvavi sadržaj. Ako je krvarenje jako, može da rezultira padom krvnog pritiska. Takođe, krvarenje ponekad može biti masivno, čak i sa smrtnom posledicom usled iskrvarenja.
Gde boli hronični erozivni gastritis

Simptomi hroničnog erozivnog gastritisa uključuju blagu mučninu i bol u gornjem delu stomaka. Međutim, mnoge osobe koje su, na primer, dugo uzimale aspirin, mogu da „kamufliraju“ simptome i da uopšte ne osećaju

Neki ljudi mogu da osećaju kao simptome bol, i to na „prazan“ želudac. I u ovom slučaju može da dođe do krvarenja, koje možete pratiti po boji ispovraćanog sadržaja i tome kako izgleda stolica.

Menetrijerova bolest, eozinofilni gastritis

Menetrierova bolest (Morbus Menetrier) spada u noz hiperplastičnih gastropatija. Reč je o velikom, difuznom zadebljanju sluzokože želuca u vidu širokih nabora (brazdi).

Menetrierova bolest može da protiče bez kliničkih simptoma. Ali, kada simptomi postoje to je pre svega dugotrajan i uporan bol u epigastrijumu, uz nespecifične tegobe: gubitak apetita, mučninu, gađenje, povraćanje i gubitak kilograma. Pacijenti imaju dugotrajne, ponovljenje više puta u danu tečne ili kašaste stolice. Izuzetno retko može da se javi crna stolica.

Kod eozinofilnog gastritisa bol u stomaku (gornji deo) u i povraćanje mogu biti posledica suženja ili začepljenja dvanaestopalačnog creva.

Saveti za ublažavanje simptoma gastritisa

Postoje navike koje bi trebalo da usvoje svi koji imaju probleme sa stomakom, a posebno oni koji sumnjaju na gastritis:

jedite manje obroke
izbegavajte jelo pre odlaska na spavanje
unosite dovoljno tečnosti
smanjite stres
prestanite da pušite i smanjite izloženost toksinima
uzmite dodatke hrani koji olakšavaju tegobe (ali isključivo uz savet lekara).