Dodik je naglasio da će Republika Srpska svoje obaveze izvršavati onako kako to predviđa budžet i zakonodavstvo, te dodao da napadi na Srpsku u smislu dramatizacije situacije nisu ništa novo i oni su koordinirani.

“Šta bi htjeli ovi iz američke i britanske ambasade i dijela evropskih zemalja? Oni bi htjeli da mi potpuno postanemo njihovi zavisnici i da ne možemo da se odbranimo od bilo kakvih njihovih zlih namjera prema nama”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su to pokušali blokirajući određena sredstva koja su obezbijeđena kroz razne transfere, ali da to neće ugroziti Srpsku.

“Svi problemi na ekonomskom planu u znatnoj mjeri, naravno ima i naše slabosti, dolaze od pogrešne politike koju vodi Zapad, koji je generisao potpuno inflatorna i druga kretanja na globalnom nivou, od politike koja ide za tim da svi transferi koji idu prema nekim državama moraju da prođu preko transakcionih računa koji drže zapadne banke, koje odlučuju o tome hoće li nešto da puste, bez obzira što se radi o vašem novcu”, dodao je Dodik.

To je, kako je rekao, jedna kolonijalna situacija, kolonijalna uprava u kojoj oni žele da disciplinuju nekoga.

Dodik je naveo da krajem juna Republika Srpska ima dospijeće obaveza od 320 miliona u jednom danu, te napomenuo da je Srpska nudila da od nove godine sukcesivno izvrši to plaćanje, ali da to nije prihvaćeno jer berze ne prizaju ta pravila.

“Mi smo vršili koncentraciju i već sada imamo taj novac na računima i možemo da to završimo jednokratno”, dodao je Dodik.

Što se tiče Međunarodnog monetarnog fonda, Dodik je rekao da već godinama ne postoji aranžman sa tom institucijom, koja, kako je naveo, pokušava ovdje da nametne neke svoje politike, kao što je smanjivanje plata, čime se u ovakvim okolnostima ide na destabilizaciju, a ne stabilizaciju.

“U međuvremenu, strane banke su odavde odnijele više dobiti nego što su dale pomoći”, dodao je Dodik.