Iz presude, koja je donesena 8. maja ove godine, jasno je navedeno da je Univerzitet propustio da dostavi odluku o imenovanju Predraga Ćeranića ostalim kandidatima i samim tim oni se nisu mogli žaliti.

Okružni sud je odlučio po tužbi Marija Karadže iz Banjaluke, koji se kao kandidat za zvanje docenta žalio na postupak imenovanja, u kojem mu nikada nije dostavljena odluka o imenovanju zbog čega nije mogao da uputi žalbu na imenovanje drugog kandidata, u ovom slučaju Predraga Ćeranića.

Ćeranić nije htio da stane pred kameru BN televizije i objasni zašto nije ispoštovana procedura priliko njegovog imenovanja za docenta.

Ekspert za bezbjednost Darko Trifunović kaže da će sam postupak o izboru docenta vjerovatno morati da se ponovi, s obzirom da je vraćen Senatu Univerziteta u Banjaluci. Što implicira da bi opet moglo doći do sudskog procesa.

– To će biti katastrofalno za instituciju. Pošto se radi o dekanu, rukovodiocu institucije, dovedeno je u pitanje sam rad institucije, deplome koje su potpisane, članstvo u komisijama, magistarski radovi. Sve je pod upitnikom. Ja ne mogu da razumijem kako je moglo doći do toga – poručuje Trifunović.

PDP je još u martu 2021. godine pokrenuo inicijativu o ispitivanju zakonitosti imenovanja Predraga Ćeranića, tadašnjeg savjetnika Milorada Dodika, a danas člana Savjeta za očuvanje ustavnog poretka Republike Srpske, na mjesto vanrednog profesora na Fakultetu bezbjednosnih nauka, budući da nije proveo čitav mandat u zvanju docenta.