Prema tim snimcima, korišćena su najmanje tri oklopna vozila američke proizvodnje, piše Njujork tajms koji navodi da se ne zna kako su jedinice koje se uglavnom sastoje od Rusa, a orijentisane su protiv Putina, došle u posed navedenih vozila.

Radi se o vozilima koja su poznata kao MRAP, otporna na mine i služe za zaštitu od zaseda. Njujork tajms navodi da dodatni dokazi sugerišu i da su ruske snage zarobile najmanje dva ta vozila, ističići da su samo nekoliko sati od upada partizana na rusku teritoriju, Telegram kanali u Rusiji počeli da objavljuju fotografije tih vozila.

MRAP-ovi su izvorno napravljeni za američke snage u Iraku i Avganistanu, a SAD su poslale nekoliko stotina takvih vozila ukrajinskoj vojsci. Čini se da su partizani u upadu koristili model “International MaxxPro”, koji se često pojavljuje na snimcima s ratišta, preneo je Index.hr.

Na jednoj od objavljenih fotografija zaplenjenog MRAP-a ruski vojnik stoji pored vozila s jasnom belom oznakom - strelicom usmerenom prema gore.

Vozilo s ovom oznakom viđeno je i na snimcima napadačkih snaga oko osam kilometara od granice samo nekoliko sati pre njihovog prodora u Rusiju.

Fotografija drugog vozila, koje je zaplenila Rusija, sadrži više detalje - bele znakove plus - prisutne na mnogim drugim vozilima koja su se pojavila na objavljenim fotografijama upada. Treći “MaxxPro” sa sličnim oznakama pojavljuje se u kratkom videu koji prikazuje partizana u selu Glotovo, oko pet kilometara u ruskoj teritoriji.

Američki zvaničnik je izjavio da je Vašington video izveštaje na društvenim mrežama koja govore da su vozila korišćena u upadu i proverava njihovu istinitost. "Reći ću da smo u ovom trenutku skeptični u pogledu istinitosti ovih izveštaja", rekao je Metju Miler, portparol Stejt departmenta.

Ponovio je da SAD nisu "podsticale ni omogućile napade unutar Rusije". "Ali kao što smo takođe rekli... na Ukrajini je da odluči kako će voditi ovaj rat", dodao je.

Korištenje američke vojne opreme na ruskom tlu moglo bi zaoštriti odnose između Ukrajine i Sjedinjenih Država.

Amerikanci su Ukrajini dali desetine milijardi dolara vojne pomoći, a jedan od uslova je da se ta pomoć ne koristi za napade na rusku teritoriju. Međutim, fotografije i videozapisi pokazuju desetine proukrajinskih boraca koji koriste američka vozila za prelazak granice.

Uključenost ukrajinske vojske u operaciju još uvek nije jasna.