Cvijanovićeva je navela da se na današnji dan, kada je preminula prva od 12 zvjezdica, sjećamo nevinih beba koje su 1992. godine stradale u banjalučkom porodilištu usljed nedostatka kiseonika.

– Saosjećajući sa bolom njihovih porodica i bližnjih, koji ne jenjava ni nakon 31 godinu, iznova se pitamo koje su granice zla svjetskih moćnika koji nisu dozvolili da se neophodni kiseonik dopremi u banjalučko porodilište – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su upravo nečinjenjem počinili najstrašniji zločin, uskrativši pravo na dah i život novorođenim bebama.

-Naša najsvetija dužnost je da nikada ne zaboravimo njihovu nevinu žrtvu, koja je ugrađena u temelje Republike Srpske, ali i da čuvamo Republiku koja je jedini garant naše slobode i opstanka na ovim prostorima. Moleći se za naših 12 zvjezdica, kao i za Slađanu Kobas koja je od posljedica nedostatka kiseonika naknadno preminula, molimo se da se ovakva tragedija nikada i nikome na svijetu ne ponovi – poručila je Cvijanovićeva.

U banjalučkoj bolnici na današnji dan 1992. godine umrla je prva beba zbog nestašice kiseonika jer SAD i ostale zapadne zemlje, tokom borbi u građanskom ratu u BiH, nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem u Srpsku.

Nestašica je bila posljedica blokade srpske teritorije koju su vršile hrvatske i muslimanske vojne snage u rejonu Semberije. Do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 beba.