Montana, koja ima malo više od milion stanovnika, zabranila je aplikaciju na vladinim uređajima još prošlog decembra, a sada bi to učinila i na privatnim uređajima.

Već je pet korisnika kineske aplikacije u Montani podnelo tužbu saveznom sudu tražeći da blokira zabranu. Građani se većinom sa zabranom slažu

Zvuči kao da postoje ozbiljni rizici od korišćenja aplikacije i primanja njenih informacija. Nakon što sam čuo za zabranu, malo sam istraživao i mislim da se slažem", rekao je Brent iz Montane.

Čini se kao dobra stvar. Ako aplikacija pokušava krasti informacije korisnika, onda je zabrana valjda dobra stvar", rekao je Johan iz Montane.

TikTok se suočava sa sve većim pozivima američkih zakonodavaca i vladinih zvaničnika da ga zabrani širom zemlje. Oni su zabrinuti zbog uticaja kineske vlade na platformu. Stručnjaci tvrde da će zabranu biti teško sprovesti.

Lično, ne vidim TikTok kao posebno veću pretnju od bilo koje druge velike kompanije u SAD koja takođe prikuplja velike količine podataka od nas i nije na meti zakona Montane ili bilo kojeg zakona u SAD“, rekao je David Choffnes, profesor sajber bezbednosti sa Univerziteta Northeastern.

Oni takođe ističu kako treba razmotriti uticaj na mala preduzeća u Montani.