Jednog dana, ogromna stena iz svemira će se srušiti na našu planetu i, kako je prikazano u naučnofantastičnim filmovima, stvoriti pravi haos. To se dešavalo milijardama godina u prošlosti i nastaviće da se dešava milijardama godina u budućnosti. Pogledajte samo sudbinu dinosaurusa.

Do sada je čovečanstvo imalo sreće da se nismo suočili sa takvom katastrofalnom pretnjom. Ali ako želimo da opstanemo na ovoj planeti dugoročno, moraćemo da prihvatimo mogućnost opasnih uticaja iz svemira i da se pripremimo za takav scenario. Naučnici i institucije širom sveta stoga decenijama pažljivo prate nebo i prave mape i kataloge svih potencijalno opasnih objekata koji prolaze u blizini Zemlje (Near-Earth Objects, NEO).

Ogromne stene predstavljaju najveću pretnju (video iznad), ali ih je, srećom, mnogo manje od onih koje će potpuno izgoreti prilikom prolaska kroz atmosferu ili prouzrokovati neku manju štetu, piše Universe Todai.

Iako još uvek nemamo kompletnu listu opasnih NEO, neki asteroidi se otkrivaju tek kada se približe Zemlji, astronomi su napravili pouzdane mape skoro svih poznatih potencijalno opasnih asteroida većih od jednog kilometra. I ovo je važna informacija s obzirom na to da objekti ove veličine mogu, ako udare na našu planetu, da zbrišu čitave gradove ili da izazovu značajnu ekološku štetu širom sveta.

Kada je nešto NEO i PHO?

Asteroidi, ili NEO objekti, često prolaze relativno blizu Zemlje, a mediji imaju tendenciju da preuveličaju izjave o njihovoj opasnosti samo zato što su klasifikovani kao PHO i NEO, koji imaju zvučna imena. Ali šta ove kategorije uopšte znače?

NEO je svaki objekat koji prolazi pored Sunca na udaljenosti manjoj od 1,3 AJ (AJ, astronomska jedinica). AU označava približnu udaljenost Zemlje od naše zvezde i iznosi 150 miliona kilometara. To znači da su to tela koja će u relativnom smislu proći blizu naše planete.

Na primer, neki asteroid kategorije NEO može da prođe na udaljenosti od 6,3 miliona kilometara od naše planete, što je zapravo prilično daleko. Poređenja radi, Mesec je u proseku udaljen od nas 384.400 kilometara. Potencijalno opasan objekat (PHO) je svemirsko telo prečnika većeg od 140 metara i koje prolazi pored Zemlje na udaljenosti od 0,05 AJ (7.500.000 km) ili manje.

"Nijedna od njih ne predstavlja značajan rizik u narednih sto godina“

Da bi procenili rizik koji predstavljaju poznati ogromni svemirski objekti NEO kategorije, astronomi su izračunali njihove orbite za narednih hiljadu godina (The hazardous km sizes NEOs of the nekt hiljada godina). Otkrili su da nijedan od njih ne predstavlja značajan rizik za nas u narednih sto godina.

Posle tog perioda stvari nisu tako jasne jer u dužem vremenskom periodu čak i male promene u orbitalnoj dinamici mogu dovesti do promene putanje. Na primer, malo više ili manje sunčeve toplote ili gravitacioni uticaj Jupitera mogli bi da promene putanju asteroida i da udari u Zemlju u roku od nekoliko hiljada godina.

Astronomima je zapao za oko asteroid 7482, jer je posebno opasan s obzirom na to da će u narednih nekoliko milenijuma proći u blizini Zemlje značajan vremenski period. Iako to ne mora da znači da će pogoditi našu planetu, ova stena ima najveće šanse za udar u narednih hiljadu godina.

Naučnici su istakli još jedan asteroid (143651) koji ima toliko haotičnu orbitu da je teško predvideti njegov tačan položaj u periodu dužem od nekoliko decenija. Dakle, on može, a možda i ne predstavlja pretnju, jer na osnovu našeg trenutnog razumevanja njegove pozicije i brzine, ne možemo ništa sa sigurnošću reći.

Ukupno, tim astronoma je identifikovao 28 kandidata koji će verovatno proći blizu Zemlje na bližoj udaljenosti od Meseca. Iako nijedna od ovih svemirskih stena verovatno neće pogoditi našu planetu u narednih sto ili hiljada godina, svakako bi bilo dobro obratiti pažnju na njih.

Eksplozija iznad Čeljabinska

Udarci većih asteroida i kometa u prošlosti su u velikoj meri uticali na život naše planete. Najpoznatija takva katastrofa dogodila se pre 66 miliona godina kada je asteroid širok 10 km udario u područje današnjeg poluostrva Jukatan u Meksiku. Udar je izazvao eksploziju koja je imala energiju nekoliko milijardi atomskih bombi i uništila 75% svih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući sve zemaljske dinosauruse.

Ali čak i manji predmeti mogu prouzrokovati štetu. Primer opasnosti koju predstavljaju mali asteroidi i komete je objekat koji je ušao u Zemljinu atmosferu u blizini ruskog grada Čeljabinska 15. februara 2013. godine. Veruje se da je imao prečnik od 20 metara. Eksplodirao je u atmosferi, izazvavši ogromnu eksploziju u kojoj je povređeno više od 1.500 ljudi.

Da je taj objekat ušao u atmosferu samo 20 kilometara severnije, napravio bi mnogo veću štetu. Imali smo sreće što nije bilo značajnijih povređenih. Ali moramo biti svesni da će se tako nešto dešavati u budućnosti i biti spreman da deluje na vreme“, rekao je on. je nekada Džej Tejt, direktor britanskog Nacionalnog informacionog centra za NEO objekte u Najtonu.