Prema našim saznanjima imenovanje Tegeltije uvršteno je na dnevni red sjednice koja je u toku i nije jedino koje će se desiti danas nego će na nove direktorske pozicije biti postavljeni i čelnici nekih drugih institucija u BiH.

Inače, Tegeltijno imenovanje izazvalo je posebno interesovanje u javnosti jer na čelo UIO dolazi sa mjesta ministra finansija i trezora BiH.

Tokom konkursne procedure, pojedinci su osporavali imenovanje Tegeltije, međutim u Savjetu ministara BiH smatraju da nije bilo smetnji da on bude imenovan, zbog čega su ga i stavili na dnevni red i to nakon što su stigli rezultati konkursa koje je sproveo Upravni odbor UIO.

U Savjetu ministara BiH su nam rekli da ne postoje smetnje da Tegelltija nakon što podnese ostavku predsjedavajućoj Savjeta ministara BiH Borjani Krišto bude razriješen dužnosti jer ta odluka ne ide dalje u parlamentarnu proceduru.

Nakon što bude usvojena ostavka Tegeltije, novi ministar imenuje se u Predstavničkom domu nakon što ga predloži predsjedavjuća Savjeta ministara, a prijedlog njoj dostavlja partija kojoj je pripala ta pozicija, u ovom slučaju to je SNSD.

U ovoj stranci još nisu precizirali ko bi mogao da zamijeni Tegeltiju na čelu Ministarstva finansija i trezora BiH, a spekulisalo se o nekoliko imena.