Nekada je ova turistička atrakcija bila ponos Jugoslavije, mnogi su ova vrela upoređivali sa Plitvičkim jezerima i važila su za jednu od najpopularnijih destinacija u tadašnjoj državi. Gotovo da nije bilo turističkog časopisa koji na svojim stranama ne bi sadržao lepote Taorskih vrela.

Taorska vrela su kaskadni slapovi koji se nalaze na padinama planine Povlen u blizini Valjeva. Ovi neverovatni slapovi izviru u selu Donji Taor i predstavljaju spomenik prirode.

Poreklo reči Taor svojstveno je za planinski vrh, selo koje se nalazi u blizini ali generalno i za celu ovu oblast, ono predstavlja enigmu koja do danas nije rešena. Postoje hipoteze da je u pitanju reč keltskog porekla. Takođe, mnogi veruju da je ovuda vodio put širenja hrišćanstva i da je vrh dobio ime po gori Tavor u Svetoj zemlji.

Snaga Taorskih vrela nekada se koristila za rad vodenica i samo na ovom kratkom toku nalazilo ih se čak 12, u kojim se mlelo brašno za stanovnike obližnjih sela. Osamdesetih godina ovo mesto izgubilo je svoj puni sjaj i lepotu zbog preusmeravanja vode, zarad vodosnabdevanja Kosjerića, na taj način kapacitet vode se znatno smanjio i narušena je njihova prirodna lepota.

Danas su tu samo dve vodenice, od kojih je jedna obnovljena i radi, a druga je zarasla u mahovinu i prepuštena zubu vremena.