"Osuvremenjivanje opere se ne radi da samo sebi bude svrha, već da raznim scenskim znakovima, da ne kažem simbolima, nama govore o našem vremenu. Tako je i ova 'Tosca' zapravo jedna priča o političkoj opresiji i represiji i o jednoumlju koje melje sve ljudske osjećaje, a ponajviše ljubav, kao najveću misteriju i najveću ljepotu našega postojanja", ispričao je Golovko u intervjuu za "Nezavisne" pred samu premijeru opere, održanu 22. oktobra prošle godine.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, kazao je da je "Tosca" uzbudljiva predstava u kojoj nam stvarnost, kako globalna, tako i regionalna i lokalna, nameće tematsku i idejnu slojevitost ove priče.

U naslovnim ulogama pojaviće se Katarina Kikić Marić, Amir Saračević i Ivan Šarić. Ostatak podjele čine: Denis Isaković, Siniša Markanović, Ileš Bečei, Leonardo Šarić, Josip Katavić, Hana Salihović, Mahir Srebrenica i Dragan Rokvić. Scenograf predstave je Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradio je Mladen Radovniković, dok scenski pokret potpisuje Dajana Zilić.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska filharmonija i "Superar u BiH".