Kao što mnogi podrazumjevaju, jedini normalan i pouzdan kriterijum pri biranju i nalaženju romantičnog ili seksualnog partnera je što veće podudaranje ukusa u muzici.

To je shvatanje temelj nove aplikacije za sastanke, Vinylly, koja se od slavnih kolega Tindera i Bumblea razlikuje po tome što je prva koja korisnike spaja isključivo prema muzičkoj kompatibilnosti.

Vinylly proučava vaše navike strimovanja i kupovine muzike te postavlja pitanja o muzičkim ukusima, stavovima i preferencijama, pa tako dobijenu bazu podataka koristi za spajanje korisnika.

Lani je aplikacija ostvarila čak 18.700 spajanja i preko 40 hiljada pregleda profila. Osnivačica Rejčel Van Nortvik je objavila kako je Mashable nedavno uvrstio Vinylly među osam aplikacija koje idu kontra ustaljenom Tinderovu modelu.

Preko Vinyllyja korisnici mogu dijeliti svoje muzičke liste te sinhronizovati profile sa Spotifya, kao i pričati s drugim ljudima, a kako bi osnažili legitimnost svoga poslovnog modela, iz aplikacije su podijelili blogerski post kognitivnog psihologa dr Danijela Levitina koji je naučnim saznanjima podržao sistem koji koristi Vinylly dodavši da ljudi muziku koriste na isti način kao što koriste droge - da bi promijenili hemiju mozga, prenosi "MixMag".