Knjigu pjesama, onih koje je Putnik bio sam pripremio za štampu i pronađenih u njegovoj zaostavštini, priredili su Noel Putnik i Nenad Savić, a u zbirci su podijeljene na četiri ciklusa, od kojih je prva dva osmislio pjesnik odredivši im naslov i moto, saopštio je "Arhipelag".

"Kako ti ciklusi obuhvataju samo manji broj sačuvanih pesama, priređivači su, držeći se zadate poetike i tematskih celina najbolje što su umeli, pridodali još dva ciklusa, kojima su naslov i moto pronašli u samim Putnikovim pesamama", kaže se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Iz "Arhipelaga" je navedeno da se pjesme "Ispod crne duge" mogu se čitati kao "svedočanstvo vremena u kome su nastale i jedne neobične umetničke i životne avanture koju je oličavao sam pesnik".

"Pesme Davida Putnika su pogled u sleđeni odraz u ogledalu, radikalni obračun sa samim sobom i sa svetom kojeg se iz dubine duše grozio, smatrajući svoj boravak u njemu surovom i neobjašnjivom kaznom", ocijenio je Noel Putnik u predgovoru.

Putnik je završio pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i režirao je 19 predstava, u Narodnim pozorištima u Leskovcu i Somboru, Bitef teatru, Kruševačkom i Šabačkom pozorištu, Ateljeu 212 i drugima.

Od 1999. do 2002. godine radio je kao asistent na Katedri za glumu FDU, a u sezoni 2003-2004. bio je vršilac dužnosti upravnika Gradskog pozorišta u Šapcu.

Objavljivao je pjesme, eseje i kritičke prikaze u Politici, Dnevniku, E-novinama, Orhestri, Ludusu, Sceni, Studentu, Bagdali, Liparu, Koracima, Teatronu i Talasu.