Dvadeset godina svog rada danas će obilježiti prigodnom manifestacijom "20 godina scenske čarolije u Prnjavoru" na kojoj će biti upriličena i promocija monografije "Decenije od snova satkane", autora Brankice Radonjić.

Dramska scena SPKD "Prosvjeta" Prnjavor nastala je u okviru misije Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske otvaranja dramskih studija u sredinama koje nemaju razvijen teatarski život.

Početkom 2003. godine, grupa učenika Gimnazije predvođena umjetničkim rukovodiocem Brankicom Radonjić krenula je u ozbiljne pripreme da bi u junu imali svoju prvu premijeru, a već u oktobru kao debitanti na festivalu u Trebinju sa predstavom "Gospođa Mini Starka" koja je rađna po uzoru na Nušićev klasik osvojili su prvu nagradu za najbolju predstavu.

Radonjićeva ističe da su to bili "sitni koraci koji su ih istrajnošću, vrijednim radom i slušanjem potreba publike doveli do ovoga što su sada na pozorišnoj mapi Republike Srpske, BiH i regiona".

"Već tada, cijeli grad je stao uz nas, tadašnji direktor Centra za kulturu Petar Brković, novinar Nedeljko Sančanin, fotograf Dubravko Habijanec, nastavnik LJubinko Savković i, naravno, naša publika", prisjeća se Radonjićeva.

Nakon prvog uspjeha, tadašnji Dramski studio Centra za kulturu, a od 2010. godine Dramska scena SPKD "Prosvjeta" Prnjavor nastavlja da priprema zapažene pozorišne predstave i niže festivalske uspjehe.

NJihova prva pojavljivanja na Festivalu dječijeg dramskog stvaralaštva Republike Srpske u Mrkonjić Gradu, Festivalu pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu i Festivalu omladinskih pozorišta Republike Srpske već tada ih je pozicionirala kao važan faktor u kulturnom životu Republike Srpske i regiona.

Tokom proteklih godina po mišljenju stručnog žirija kao najuspješnije izdvojile su se dječije predstave - "Da li će damojed da zavoli sladoled", "Plava boja snijega", "Mala princeza", "Pepeljuga u zemlji čuda", "Ana u zemlji kišobrana" i "Tinejdžitis", dok je Omladinski ansambl bio najuspješniji sa predstavama "Ako je vjerovati mojoj baki", "Ženski razgovori", "Prvi put", "Umreži me nježno", "Nevidljivi", "To nisam ja" i "Od tebe nikad ništa".

Radonjićeva kaže da su nagrade uvijek potvrda struke za rad, talenat, kreativnost, maštovitost, umješnost.

"Mnogo je nagrada koje su nam u datom momentu donijele veliku radost. Nekad je pojedinačna nagrada za naše dijete iz određenih razloga bila značajnija od kolektivne, a opet svi smo se veselili proglašenju za najbolju predstavu u cjelini, kolektivnu igru ili neki drugi domen našeg ostvarenja", pojašnjava Radonjićeva.

Ona kaže da je pozorište danas, kada obilježavaju jubilarnih 20 godina rada, uspješnije i brojnije nego ikada sa ukupno 62 člana raspoređena u pet uzrasnih grupa.

"O desetogodišnjici našeg rada formirana je grupa `maleni` koja je predvođena Sandrom Stojaković i od 2013. godine do sada imala je desetine uspješnih nastupa i iznjedrila osam samostalnih pozorišnih predstava. Tokom 2019. godine dolaskom u naše redove diplomiranog dramaturga Siniše Tešanovića formira se i grupa `odrasli` koja je ostvarila šest premijera, brojna igranja i festivalske nastupe", pojasnila je Radonjićeva za Srnu.

Ovo amatersko pozorište od 2015. godine u saradnji sa Opštinom Prnjavor i Centrom za kulturu svake jeseni realizuje Festival uzvratnih posjeta "Prnjavor i prijatelji" kada im u goste dolaze druga pozorišta i publici predstavljaju svoju produkciju.

"Nama je ova sezona izuzetno bitna ne samo zbog obilježavanja jubileja već i zbog činjenice da ćemo biti domaćini 22. Festivala omladinskih pozorišta Republike Srpske kada ćemo ugostiti najbolja pozorišna ostvarenja iz našeg okruženja, ali i izvesti nove predstave našeg kreativnog tima", istakla je Radonjićeva.

Dramska scena u ovom trenutku nalazi se na velikoj prekretnici koja sa sobom donosi nove projekte i mnogo širi opseg rada koji podrazumijeva rad sa talentima iz više različitih oblasti.

Radonjićeva najavljuje planove rada sa djecom i mladim kreativcima zainteresovanim za pisanje filmskog i televizijskog scenarija, snimanje, montažu i režiju, dizajn svjetla i zvuka, scenografiju i kostimografiju, prenosi Srna.

"Vjerujemo da će nam otvaranje nove scene u kinu 'Slavica' omogućiti da ove sadržaje ponudimo većem broju talentovanih, prije svega mladih ljudi, omogućimo sugrađanima da se okupe na jednom mjestu i da kreativnošću zajedno od našeg grada stvaramo ljepše mjesto za život", naglasila je Radonjićeva.