Korisnici TikToka trebali bi biti stariji od 13 godina, ali Kancelarija vijeća za informisanje (ICO) procjenjuje da je 1.4 miliona djece u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo na TikToku 2020. godine, kršeći njegove uslove usluge.

To je značilo da je društvena mreža koristila lične podatke djece bez pristanka roditelja i da "nije učinila dovoljno" da provjeri ko je na platformi, rekao je ICO.

Komesar za informisanje Džon Edvards rekao je: "Njihovi su podaci možda korišteni za njihovo praćenje i profilisanje, potencijalno isporučujući štetan, neprikladan sadržaj pri njihovom sljedećem pretraživaču."

Potparol TikToka rekao je da kompanija preispituje odluku i razmatra sljedeće korake.

Prema zakonu o zaštiti podataka, svaka organizacija mora imati pristanak roditelja ili njegovatelja za korištenje podataka djece mlađe od 13 godina.

"TikTok je to propustio učiniti, iako je trebao biti svjestan da mlađi od 13 godina koriste njegovu platformu. Prema mišljenju ICO-a, TikTok nije adekvatno odgovorio", rekao je ICO u izjavi u utorak.

To je bilo uprkos internoj zabrinutosti kod viših zvaničnika o djeci koja koriste platformu.

Edvards je dodao: "TikTok je trebao znati bolje. TikTok je trebao biti bolji. Naša kazna od 12.7 miliona funti odražava ozbiljan uticaj koji su njihovi propusti mogli imati."

To je jedna od najvećih kazni koje je regulator izdao. Međutim, to je još uvijek pola onoga što je ICO prvobitno zaprijetio prošlog septembra.

ICO je rekao da je kazna smanjena nakon što je uklonio jedan od svojih privremenih nalaza da je TikTok nezakonito koristio "podatke posebne kategorije".

Potparol TikToka dodao je: "Iako se ne slažemo s odlukom ICO-a, koja se odnosi na maj 2018. - jul 2020., drago nam je što je danas najavljena kazna smanjena na manje od polovine iznosa predloženog prošle godine", prenosi "Politico".