Pored Gradske uprave, u organizaciji ove akcije, kao i prethodnih godina, učestvuju brojne organizacije i udruženja građana, kao i javne ustanove i privatna preduzeća. I ove godine zadržan je višegodišnji koncept koji podrazumijeva uključivanje što većeg broja učesnika, a sve s ciljem podizanja kolektivne svijesti o značaju čistog i zdravog životnog okruženja. Aktivnosti su podijeljene u dva segmenta - u jednom učestvuju građani i njihova udruženja, Gradska uprava i svi ostali zainteresovani, dok se drugi odnosi na aktivnosti koje će biti provedene od strane profesionalnih službi koje su zadužene za čistoću grada.

Početak ove akcije će biti obilježen u ponedjeljak, 3. aprila u 11.00 časova, sadnjom drveća u Ulici mučenika Romanovih, koja će se u ovoj ulici odvijati i u srijedu 12. aprila od 12.00 časova.

Za 10. april planirano je čišćenje putnog pravca Janja-Modran s početkom u 15.00 časova.

Sadnja drveća sa ekološkim porukama planirana je i u subotu, 15. aprila u 9.30 časova u Gradskom parku, nakon čega će u 11.00 časova biti održana dječija trka.

Djeca iz dnevnih centara za djecu u riziku i djecu sa smetnjama u razvoju će u srijedu, 19. aprila biti glavni akteri u akciji sadnje cvijeća u Gradskom parku u 13.00 časova, a volonteri će istog dana od 15.00 časova farbati ogradu oko dječijeg igrališta u Gradskom parku, kao i narednog dana, 20. aprila od 15.00 časova.

U subotu, 22. aprila u 11.00 časova će biti održana „Ride and clean“ vožnja biciklima od Trga kralja Petra u Bijeljini do Eko-kampa u Amajlijama, nakon čega će uslijediti i čišćenje tog lokaliteta. Uporedo sa ovim biće čišćen i lokalitet „Starača“, a čišćenje dvorišta i okoline Centra za visoko obrazovanje počeće u 13.00 časova.

U nedelju, 23. aprila čišćenje će se obavljati u lovištu u Suvom Polju i Velikoj Obarskoj u 9.00 časova, kao i na putnom pravcu u Ljeljenči od 10.00 časova.

U ponedeljak, 24. aprila, na Trgu kralja Petra I Karađorđevića djeca vrtićkog uzrasta će obilježiti Dan planete Zemlje prigodnim aktivnostima od 10.00 časova.

Za subotu, 29. aprila od 8.00 časova je planiran izlet u Tavnu, u Novakovu pećinu i čišćenje staze.

U nedjelju 30. aprila će biti čišćen putni pravac Bijeljina-Dijelovi od 10.00 časova, a ovogodišnja akcija „April - mjesec čistoće“ zvanično će biti završena u Eko-vizitor centar „Jezera“ od 12.00 časova.

Osim ovih dnevnih aktivnosti, u okviru akcije „April – mjesec čistoće“, predviđene su i višednevne aktivnosti, kao što je sadnja drveća u brojnim mjesnim zajednicama, ekološka nedjelja u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ (od 24. do 28. aprila), predavanja o značaju ekologije i sadnja drveća i cvijeća u dvorištima osnovnih škola (OŠ „Petar P. Njegoš“ V. Obarska (7.4. 11:30), OŠ „Stevan Nemanja“ Dragaljevac (20.4. 11:00), OŠ „Dositej Obradović“ Suvo Polje (21.4. 11:30), OŠ „Dvorovi“ Dvorovi (28.4. 11:30).

Gradske ulice će biti oprane od 24. do 30. aprila, kabasti otpad odvožen od 15. do 30. aprila, a planirano je i čišćenje i košenje korita kanala Dašnica, košenje putnih pojaseva, čišćenje i uređenje kružnih tokova, kao i evidencija zapuštenih dvorišta i divljih deponija.

Grad Bijeljina poziva sve građane, udruženja i preduzeća da se uključe u ovu akciju i doprinesu da naša zajednička životna sredina bude čistija i zdravija.

Svi zainteresovani građani, udruženja i preduzeća koji žele da učestvuju u akcijama čišćenja Semberije mogu da se jave Komunalnoj policiji na broj telefona 055 211 355.

Društveno odgovorna preduzeća i građani koji donacijom sadnica žele da doprinesu ozelenjavanju Semberije, mogu da se jave gradskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine na brojeve telefona 055 233 174 ili 055 233 178.