"Kada smo potpisivali sporazum imali smo dogovor da ćemo još u srijedu imati odluke predsjednika FBiH Lidije Bradare. Čini mi se da je partner ponovo uzeo dan ili dva da se provjeri podobnost kandidata. Mi smo svoje kandidate dali u utorak. Ne očekujem bilo kakve probleme. Očekujem da će Stojanović u ponedjeljak dati saglasnost", kazao je Čović novinarima u Mostaru nakon sjednice Glavnog odbora HDZ-a BiH.

On je dodao da je uoči konferencije za novinare razgovarao sa partnerima i da je siguran da će Stojanović dati saglasnost i da će do 6. aprila FBiH imati Vladu.

"Nemamo drugo rješenje. Predsjednik FBiH Lidija Bradara je dobila potpise partnera koji su garantovali da imaju većinu u oba parlamenta", dodao je Čović.

Prema njegovim riječima, potpredsjednik FBiH iz SDA Refik Lendo će činiti sve da obesmisli proces imenovanja.

Čović je naglasio da HDZ BiH čvrsto stoji iza svojih prijedloga.

"Što se tiče HDZ-a to je `zakovano`. Kada bi bilo ko našao bilo kakvu prepreku, to bismo profesionalno razmotrili. Kada je u pitanju ličnost šest ministara koje je predložio HDZ, ponosan sam na prijedloge", naveo je Čović.

Komentarišući prijetnje koje su dobili predsjednici SDP-a i Naroda i pravde, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković, Čović je naveo da će toga biti sve više.

"Organizacija koja odlazi u opoziciju ne miri se s tim i koristi se svakakvim instrumentima. Malo ko ima i do sada, ko je procijenjen kao smetnja, da nije dobio prijetnje. NJih treba shvatiti ozbiljno i trebaju ih rješavati institucije", rekao je Čović.

Potpredsjednici FBiH Refik Lendo i Igor Stojanović saopštili su danas da su dobili Odluku o imenovanju federalne vlade od predsjednika FBiH Lidije Bradare, ali da je neće potpisati.