Gotovo da ne postoji javna nabavka koja se može neometano provesti, bez žalbi sa jedinim ciljem blokade postupka. Tako su u slučaju dezinsekcije ovaj put pristigle čak tri žalbe na tendersku dokumentaciju. Svaka od njih „sasvim slučajno“ uložena je posljednjeg dana pred istek roka i pred samo otvaranje ponuda. Žalioci „Kosmosol-grup“ iz Sarajeva, „Eko-zaštita“ iz Bijeljine i „Sanitarac “ iz Vlasenice, osim ove slučajnosti imaju još jednu zajedničku karakteristiku, a to je da su njihove žalbe u posljednji čas, sve do jedne, uložene bez uplaćenih naknada za pokretanje žalbenog postupka, te ih je Kancelarija za razmatranje žalbi odmah odbacila, bez uvida u njihov sadržaj. Svaka firma koja se ozbiljno i odgovorno bavi javnim poslom morala bi znati da je bez ove naknade žalba bezvrijedna, ali to ih nije spriječilo da ipak tako perfidno i licemjerno produže ovaj postupak u nedogled, bez imalo osjećaja odgovornosti prema zajednici i građanima. 

Ovaj postupak mora biti okončan što ranije, jer građani očekuju da zaprašivanje proizvede željeni rezultat. Sa svakim novim i toplijim danom, larve komaraca približavaju se punoj zrelosti i biće sve teže suzbiti ih. Komarci, naravno, neće birati koga da ubodu, što znači da ovi ljudi ugrožavaju čak i svoje, ali i živote naših drugih građana i naše djece, zbog rizika od inficiranja vrlo opasnim, zaraznim bolestima koje komarci prenose, koje mogu imati čak i smrtonosan ishod, ali očigledno, pojedinim strukturama ljudski životi nemaju baš nikakvu vrijednost.

Gradska uprava Grada Bijeljina najoštrije osuđuje ovo nesavjesno poslovanje pojedinaca, koji u razvijenim zemljama ne bi mogli na taj način ni razmišljati o poslu, a kamoli baviti se poslom. Pozivamo ih da uplate taksu na žalbe i plate svojim radnicima, a ne da se igraju sa zdravljem građana.