Ovaj način vježbanja utječe na um i tijelo, a postoji još mnoštvo razloga zašto je toliko popularan. Može se vježbati na nekoliko načina, a trenutno je među Hrvaticama vrlo popularan pilates na spravama. Ako razmišljaš o tome da kreneš trenirati pilates, onda u nastavku saznaj zašto je toliko dobar za cijelo tijelo i um.

Pilates je vježba za cijelo tijelo

Ovaj način vježbanja integrira cijelo tijelo, razvija snagu i fleksibilnost, ali i popravlja posturu. Fokusiranost na trup, ali i cijelo tijelo, kao i povezanost s disanjem tokom vježbanja izdvajaju ovaj trening od ostalih. No ovo je jedan od razloga zašto se ovaj način vježbanja koristi kod različitih rehabilitacija, ali i zašto je popularan među atletičarima.

Smanjuje bol u leđima

Fizikalni terapeuti slažu se da pilates može pomoći kod smanjivanja boli u leđima. Kod mnogih ljudi se bol u ovom dijelu tijela pogoršava s godinama, a izražene su ako su postojale ozljede, pa vježbanje pilatesa može biti efikasan način kako olakšati bol u donjem dijelu leđa. No u slučaju nekih ozljeda vrlo je važno razgovarati s doktorom prije početka vježbanja.

Povećava fleksibilost i mobilnost

Za početak je vrlo važno objasniti razliku između fleksibilnosti i mobilnosti. Fleksibilnost je povezana s rastezljivošću mišića, dok je mobilnost povezana za pokretljivošću zglobova. A mobilnost je nešto čemu trebamo težiti kod vježbanja jer se radi o funkcionalnosti tijela. Kod pilatesa su pokreti vrlo kontrolirali što pomaže kod jačanja snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pilates stvara izdužene mišiće

Redovito vježbanje pilatesa stvara izdužene, vretenaste mišiće zbog kojih će tijelo izgledati uvježbano, ali će i biti fleksibilno. Kod pilatesa se kombinira istezanje i trening snage. Ovi pokreti su vrlo kontrolirani, a kombiniraju se i vježbe otpora. Mnoge studije su pokazale da pilates jača tijelo, ali i popravlja držanje tijela.

(Ljepota&zdravlje)