Kada kažemo da je on iz temelja oporavio brend i obezbjedio mu ogromne prihode, lako se može zaključiti da je riječ o modelu Cayenne.

Treća generacija je na tržištu od 2017. godine, a sada prolazi kroz još jedan fejslift kako bi izgurala do dolaska nove generacije.

A ona će, po svemu sudeći, biti potpuno električna. Riječ je o receptu koji je primijenjen još kada je donijeta odluka da novi Macan bude isključivo električni model.

Porsche je ove nedjelje objavio važnu vijest u vezi sa četvrtom generacijom svog SUV modela, a to je da će se nova generacija proizvoditi u fabrici Volkswagena u Bratislavi.

Podsjećamo da se i aktuelna generacija pravi u Slovačkoj, ali sada su okolnosti nešto izmijenjene jer će novi Cayenne imati pogon na struju.

Dakle, biće to još jedan električni model koncerna VW čija se proizvodnja odvija van granica matične zemlje. Poznat je i plan. Nakon Porsche Taycana, lansiranog 2019. godine, 2024. stiže električni Macan na struju, a zatim će sredinom decenije biti predstavljen električni 718.

Pogađate, četvrti električni model u nizu biće Cayenne, potvrdio je Porsche. Iako se Cayenne godinama proizvodi u Bratislavi, mnoge je iznenadilo da će se ova praksa nastaviti i nakon prelaska na električne pogone.

Podsjetimo, Cayenne je jedan od stubova kompanije Porsche, modela koji njemačkom proizvođaču daje (finansijsku) slobodu u kreiranju supersportskih automobila koji su pravljeni više "za dušu".

U prevodu, Cayenne sa 95.604 prodatih jedinica 2022. godine obezbjeđuje kompaniji dovoljno kapitala za razvoj novih proizvoda.

Kada je riječ o fabrici u Bratislavi, njena veza sa modelom Cayenne seže 20 godina unazad. Naime, u početku su se tamo proizvodili dijelovi za model i slali u Lajpcig na sklapanje.

Od treće generacije proizvodnja je premještena u Slovačku, gdje su se proizvodili modeli sa klasičnim pogonima, kao i plug-in hibridne verzije.