Fotografije govore više od bilo kakvih riječi. Korita su iskasapljena, obale upropaštene, a na nekim lokacijama se više ni ne vidi gdje je glavni tok rijeke. Situacija je i gora nego što smo pretpostavljali! Više gotovo da se ne može prići ni šetati niz obalu Drine, takođe nema ni mjesta za odmor, a i vikendice pored puta većinom su na prodaju. Korito Drine se iz dana u dan širi, došlo je do erozije tla, čime je odneseno više desetina dunuma zemljišta i ugroženi su i objekti blizu obale. Evo, vidjeli smo i mapu legalnih lokacija za čišćenje i produbljivanje korita i sve to lijepo izgleda na papiru. Međutim, mi najbolje znamo da stvarno stanje na terenu nije onakvo kakvo nam je predstavljeno od strane nadležnih i da se šljunak nelegalno vadi na mnogo više lokacija.“ – izjavili su aktivisti iz Bijeljine.

Na današnjoj akciji je predstavljena i trenutna situacija u slivu rijeke Bosne, koja je po mnogo čemu slična situaciji u Bijeljini i Zvorniku. Ujedinjeno mišljenje je da je potrebna veća angažovanost vlasti na svim nivoima, kao i konkretne aktivnosti kako bi se pristupilo rješavanju problema nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka.

„Ak¬tiv¬no¬sti ne¬le¬gal¬nih ko¬pa¬ča šljunka ugro¬žavaju ne sa¬mo oba¬le rije¬ka, već i obližnja na¬se¬lja. A nadležni uporno ne poduzimaju konkretne aktivnosti na rje¬ša¬va¬nju ovog pro¬ble¬ma. Najekstremniji primjer je na lokaciji Osječani pored Doboja gdje se desila devastacija velikih zemljišnih površina i pljačka prirodnih bogatstava sa sistemskom korupcijom u pozadini. Ono što je sada ostalo iza šljunkara i njihove nelegalne eksploatacije je sramota za vlast na svim nivoima. Ti prizori nikoga ne ostavljaju ravnodušnim“, nastavili su aktivisti iz Doboja.

Aktivisti su podsjetili javnost da se oni zalažu za konkretno definisan zakonski okvir po kom se daju koncesije za eksploataciju šljunka sa preciziranim uslovima i količinama materijala koje se mogu eksploatisati a koji je neophodan kako bi se korito rijeke Drine čistilo na način propisan zakonom, a građani bili efikasnije zaštićeni od mogućih poplava.

„Pozivamo nadležne institucije da pristupe rješavanju problema, od donošenja suštinskih promjena u primjeni planskih dokumenata, izdavanju dozvola, do uspostavljanja efikasnog sistema kontrole, nadzora i kažnjavanja nelegalnih aktivnosti. Smatramo da postoji ogroman prostor za poboljšanje. Očekujemo od vlasti da više uključe građane u predlaganje kritičnih lokaliteta za čišćenje i produbljivanje korita jer mi mještani najbolje znamo koje su to lokacije. Pored toga, očekujemo i od predstavnika lokalne samouprave da prestanu sa retorikom kako upravljanje vodama nije u njihovoj nadležnosti i da se aktivnije i konkretnije uključe u rješavanje ovog problema“, dodao je član aktivističke grupe iz Zvornika Dušan Aćimović.

Aktivisti pozivaju sve građane da im se pridruže i da dignu svoj glas protiv nezakonitog uništavanja i ugrožavanja vodnog bogatstva naše zemlje. Od posebne je važnosti prekinuti praksu stavljanja interesa pojedinaca ispred interesa zajednice.

Više informacija o aktivnostima građanskih aktivista koji se zalažu za legalnu eksploataciju šljunka u koritu rijeke Drine možete pronaći na Facebook stranici STOP nelegalnim šljunkarama na rijeci Drini