Dokumenti koje je objavila vlada Britanije pokazuju da je premijer platio 325.826 funti poreza na kapitalni dobitak i 120.604 funte poreza na dohodak u Velikoj Britaniji.

Sunak, najbogatiji zastupnik u zemlji, ranije je rekao da će objaviti svoje poreske prijave tokom neuspjele kampanje za vođstvo protiv Liz Tras prošle godine.

Njegove finansijske afere bile su pod intenzivnim nadzorom nakon što je otkriveno da je njegova supruga, nasljednica Aksata Murtija, imala poseban nedomaćinski status koji joj je omogućio da izbjegne plaćanje poreza na svoje golemo bogatstvo, potičući iz indijske kompanije njenog oca milijardera, Infosys.

Takođe je otkriveno da je Sunak imao američku zelenu kartu i podnio poreske prijave u Americi dok je služio kao kancelar.

Nakon oštre reakcije javnosti, Murti se kasnije odrekla svog statusa nedomaćinstva i rekla da će platiti porez u Ujedinjenom Kraljevstvu na svoje bogatstvo, što je, kako je tvrdila, trebalo spriječiti da to pitanje djeluje kao "smetnja za njenog muža".

Današnja poreska evidencija pokazuje da je Sunak zaradio ukupno 4.7 miliona funti u posljednje tri finansijske godine, uzimajući u obzir dohodak i kapitalni dobitak.

Samo u prošloj finansijskoj godini, 2021/22, premijer je zaradio više od 1.9 miliona funti prihoda i kapitalnih dobitaka.

432.493 funti koje je platio samo kao porez na dohodak više je od 11 prosječnih britanskih plata (38.131 funti).

Međutim, dokumenti koji su danas podijeljeni samo otkrivaju premijerove britanske poreske poslove i ne rasvjetljavaju njegove prihode u SAD-u.

Procjenjuje se da Sunak i njegova supruga imaju zajedničko bogatstvo od oko 730 miliona funti.

Ranije su spekulisalo da je premijer pokušavao zatrpati vijest otpuštanjem svojih poreza u isto vrijeme kada je zasjedala istraga odbora za povlastice o tome da li je Boris Džonson obmanuo zastupnike oko "partygate" afere.

Ranije ovog mjeseca, laburistički zastupnik Ričard Burgon pitao je u parlamentu zašto je premijeru trebalo toliko dugo da objavi poreske prijave.

"Ljudi žele transparentnost u našoj politici, posebno zato što je premijer najbogatiji premijer u istoriji i zbog zabrinutosti koje postoje. Pa zašto, zaboga, premijer još nije objavio svoje poreske prijave? Kada će to učiniti? I kada to učini, hoće li uključiti svoje poreske prijave u SAD-u", upitao je Burgon.

Sunak je odgovorio tvrdeći da je jednostavno bio "prezauzet" da bi objavio svoje poreze tokom putovanja u Pariz kako bi razgovarao s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Ministarski kodeks zahtjeva od svih ministara, uključujući premijera, da dostave pojedinosti o svojim poreskim poslovima Kancelarije kabineta i nezvisnom savjetniku za interese ministarstva na pregled.

Međutim, oni nisu dužni javno objaviti te podatke.

Posljednji premijer koji je objavio svoje poreske prijave bio je Dejvid Kameron, koji je to učinio 2016. nakon što su u Panamskim dokumentima otkrivene pojedinosti o of-šor fondu njegovog pokojnog oca.