"Kina je, zajedno sa Rusijom, spremna da odlučno poštuje međunarodni sistem usredsređen na UN, da štiti svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i fundamentalnim normama zasnovanim na svrsi i principima Povelje UN, te da se pridržava stvarnog multilateralizma, promoviše multipolarnost u svijetu i demokratizaciju međunarodnih odnosa", naveo je kineski lider.

Naglasio je da Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima, u svijetu koji je daleko od mira.

Istakao je da se kineskoruski odnosi razvijaju posljednjih 10 godina, kada je prvi put posjetio Rusiju, na bazi nesvrstanosti, nekonfrontacije i nisu usmjereni protiv trećih država.

Vladimir Putin, ruski predsjednik, istakao je da Kina ima pošten i uravnotežen pristup većini gorućih međunarodnih pitanja.

Putin je tokom sastanka dvojice lidera u Kremlju istakao da su Rusija i Kina napravile značajne korake u razvoju bilateralnih odnosa u posljednjih deset godina, te da se trgovinski obrt dvije zemlje više nego udvostručio i sada iznosi 185 milijardi dolara.

"Moskva je proučavala prijedloge Pekinga za rješenje sukoba u Ukrajini", rekao je Putin.

Dodao je da je Rusija otvorena za pregovarački proces.

"Stvoren je novi model međudržavnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i uzajamno korisne saradnje", naveo je Si i istakao da su Kina i Rusija dobri susjedi i pouzdani partneri, "povezani planinama i rijekama".

Si je naveo da je sa Putinom otvorio novo poglavlje u bilateralnim odnosima Moskve i Pekinga zahvaljujući svojim posjetama Rusiji.

Prema njegovim riječima, političko međusobno povjerenje stalno se produbljuje, praktična saradnja se širi, na međunarodnoj areni se održava bliska i efikasna saradnja.

"Prijateljstvo je zauvijek duboko ukorijenjeno u srcima ljudi. Razvoj kineskoruskih odnosa ne samo da donosi opipljive koristi narodima dviju zemalja već i daje značajan doprinos napretku cijelog svijeta", istakao je Si.

Si boravi u prvoj posjeti Moskvi otkako je treći put izabran za predsjednika Kine, a njegov sastanak sa Putinom, na čiji poziv je došao, svjetski mediji su nazvali istorijskim.

Nešto poslije podneva po lokalnom vremenu na moskovski aerodrom Vnukovo2 sletio je avion nacionalne aviokompanije "AirChina" sa kineskom delegacijom, a poslije nekoliko minuta stigao je i Si.

Njega je dočekao Dmitrij Černišenko, zamjenik ruskog premijera, koji ga je pozdravio prije nego što su zajedno prošli pored počasne garde tokom ceremonije dobrodošlice.

Avion kineskog lidera bio je na prvom mjestu među najpraćenijim letovima na svijetu. Više od 100.000 ljudi pratilo je Boing 747 kompanije "Air China".

Si je naveo da očekuje da će tokom posjete Rusiji, gdje će biti do 22. marta, sa Putinom razmijeniti mišljenja o pitanjima bilateralnih odnosa i važnim regionalnim i međunarodnim temama od obostranog interesa i iznijeti plan razvoja strateške i praktične saradnje.

"Uvjeren sam da će posjeta biti plodotvorna i dati novi podsticaj zdravom i stabilnom razvoju kineskoruskih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u novoj eri", rekao je Si.

Razvoj odnosa Kine i Rusije ne samo da donosi opipljive koristi narodima dviju zemalja, već i daje veliki doprinos svjetskom napretku, izjavio je predsjednik Kine, prenio je TASS.    

Ranije je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, najavio da će Putin sa Sijem razgovarati o temi Ukrajine i kineskog mirovnog plana.

"Kina ima objektivan i nepristrasan stav o ukrajinskoj krizi, pokušavajući da promoviše mirovne pregovore između uključenih strana", izjavio je Si.

Uoči putovanja, Putin je hvalio Sija kao "starog dobrog prijatelja", dok je Si rekao da je njegov put u Rusiju imao za cilj da ojača prijateljstvo između dvije zemlje i pozvao na "pragmatizam" kada je Ukrajina u pitanju.

Si je došao u državnu posjetu Moskvi nekoliko dana pošto je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Putina.

Kina i Rusija najavile su partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022, kada je Putin posjetio Peking na otvaranju Zimskih olimpijskih igara.