Policija u Beču objavila je na Twitteru da je pojačala sigurnost ispred određenih zgrada i povećala prisutnost policajaca u glavnom gradu Austrije.

"Postoji nespecifična prijetnja od napada na crkve. Kao mjeru predostrožnosti, tačke interesa stavljene su pod pojačanu stražu redovnih policijskih snaga i policijskih snaga za specijalne operacije", objavila je bečka policija na Twitteru.

Potom su nastavili:

"Ukoliko postoji konkretna opasnost za stanovništvo na konkretnoj lokaciji, bečka policija će odmah upozoriti svim raspoloživim kanalima", dodaje policija.

Kasnije u srijedu bečka policija je u još jednom tvitu objasnila da upozorenje o prijetnji nije uključivalo samo crkve nego i druge bogomolje.

"Naše mjere opreza ne utiču isključivo na hrišćanske crkve, već i na bogomolje različitih vjeroispovijesti", objavila je policija na Twitteru.

Nisu precizirali koje bi druge vjerske zajednice mogle biti pogođene.

Policijska uprava je rekla da ne može predvidjeti koliko će dugo trajati njihove sigurnosne mjere.

"Policajci su opremljeni pancirnim kacigama i prslucima te jurišnim puškama. Sprovodiće nadzorne aktivnosti i takođe vršiti kontrole u putničkom prometu", rekao je potparol policije Markus Ditrih za lokalnu radio stanicu "Radio Wien".

Nije dao dodatne pojedinosti o pozadini prijetnje, ali je rekao da će više policajaca patrolirati u blizini crkava. Policija je zamolila ljude da ne objavljuju slike ili video zapise raspoređenih policajaca na društvenim mrežama, prenosi "Fox".