Karinjan je namamljivao djevojke preko oglasa a zatim bi ih silovao i čekićem prebijao na smrt.

Osuđeni ubica umro je prirodnom smrću početkom mjeseca u zatvoru u Minesoti.

Prve Karinjanove žrtve bile su žene koje je upoznao na Aljasci, 25 godina prije nego što je osuđen.

U julu 1949. godine ubio je Loru Šovolter prilikom pokušaja silovanja. Dva mjeseca kasnije, ponovo je pokušao da napadne Kristinu Norton, koja je čudom preživjela.

Uhapšen je 17. septembra 1949. godine.

Osuđen je za ubistvo i napad s namjerom silovanja na smrtnu kaznu zatvora. Kazna mu je preinačena, pošto je utvrđeno da je priznanje zločina dobijeno na neodgovarajući način jer mu je policajac tokom ispitivanja rekao da neće biti pogubljen ako prizna.

Na ponovljenom suđenju, odbačena je optužnica za ubistvo i nastavio je da služi 15-godišnju kaznu za druge zločine dok nije pušten 1960. godine.

Na slobodi je nastavio da čini krivična djela uključujući pljačke. Tada je uhapšen i dvaput osuđen nakon čega je proveo nekoliko godina u zatvoru.

Zatim se 1972. godine ponovo zahuktava njegov kriminalni niz.

U oktobru 1972. godine, 19-godišnja Lesli Lora Brok pronađena je mrtva u Vašingtonu, ubijena sa nekoliko udaraca u glavu.

Dok je policija istraživala zločin, javilo se nekoliko svjedoka koji su rekli da su vidjeli tinejdžerku kako ulazi u Karinjanov kamion.

Nekoliko mjeseci kasnije, u maju 1973. Keti Sju Miler - tada samo 15-godišnjakinja - javila se na "oglas za pomoć" koji je Karinjan postavio za svoju benzinsku pumpu.

Kada se pojavila, muškarac ju je silovao, a zatim je nasmrt pretukao čekićem. Tijelo mlade devojke pronašla su dva momka nekoliko meseci kasnije na pješačkoj stazi.

Milerova je bila zamotana u plastičnu foliju sa rupama od čekića na lobanji.

Uprkos tome što je izdvojen kao glavni osumnjičeni, Karinjan nije mogao da bude uhapšen zbog nedostatka dokaza, navodi se u izvještajima.

U septembru 1973. povezao je 13-godišnju Džeri Bilings u Minesoti. Seksualno ju je napao i tukao čekićem, ali ju je pustio živu.

Karinjan se zatim vratio u Vašington gdje je nekoliko mjeseci živeo sa 29-godišnjom Ajlin Hanli. U avgustu 1974. godine prijavljen je njen nestanak, a tijelo joj je kasnije pronađeno. Utvrđeno je da je silovana i pretučena na smrt uzastopnim udarcima u glavu.

U septembru 1974. pokupio je još dvije tinejdžerke koje je primorao na seks, ali su one uspjele da pobjegnu. Nekoliko dana kasnije pronađeno je tijelo Ketrin Šulc koja je nestala u Mineapolisu.

Uhapšen je tri dana poslije njene smrti 24. septembra 1974. godine, a dvije godine kasnije osuđen je po više tačaka optužnice na doživotnu kaznu zatvora, prenosi "Daily Mail".