Slučaj je otkriven tokom rutinske provjere BSE-a u kantonu Graubinden, kod životinje stare 12 godina.

BSE napada moždanu masu goveda. Životinje obolijevaju od tipičnog BSE-a zbog konzumacije stočne hrane na bazi životinjskog brašna koje sadrži prione. "Za razliku od klasičnog oblika, atipični BSE može se pojaviti spontano i bez ikakve veze sa životinjskim brašnom u hrani. Leš je spaljen i zato ne predstavlja opasnost za druge životinje ili za ljude", saopštili su iz Kancelarije.

Konzumacija mesa kontaminiranog BSE-om može kod ljudi izazvati smrtonosnu krojcfeld-Jakobovu bolest. Hranjenje preživara mesno-koštanim brašnom zabranjeno je u Švajcarskoj od 1990. godine, a zabranile su ga i mnoge druge zemlje.

Krajem osamdesetih godina 20. vijeka BSE se javljao uglavnom u Britaniji koja je zabilježila više od 180.000 slučajeva bolesti zbog hranjenja životinja kontaminiranim mesno-koštanim brašnom. U NJemačkoj bolest je prvi put dijagnostikovana 2000, a ukupno je registrovano oko 400 slučajeva, uključujući tri atipična. Posljednji slučaj registrovan je u Bavarskoj 2021, prenose agencije.

U februaru ove godine Holandija je prijavila slučaj atipičnog BSE-a. Meso nije ušlo u prehrambeni lanac, prema ministarstvu poljoprivrede zemlje. Posljednji put se takav slučaj u Holandiji dogodio 2011. godine. I Španija je prošlog mjeseca obavijestila o slučaju atipične goveđe spongiformne encefalopatije /BSE/, a Brazil je zbog pojave te bolesti obustavio izvoz govedine.