Ekskluzivni akademski podaci plus svjedočanstva korisnika ove društvene mreže potkrepljuju navode, sugerišući da mržnja cvjeta pod Maskovim rukovodstvom.

Trolovi se ohrabruju, uznemiravanje se pojačava, a nalozi koji prate mizogine i zlostavljačke profile u stalnom su porastu.

Aktuelni i bivši zaposleni ove kompanije kažu za "BBC" da je funkcije namjenjene zaštiti korisnika Twittera od trolovanja i uznemiravanja sve teže održavati, usred, kako opisuju, haotičnog radnog okruženja u kom Maska u svakom trenutku okružuju telohranitelji.

Razgovarala sam sa desetinama njih, neki su prvi put dali zvaničnu izjavu.

Bivša šefica dizajna sadržaja kaže da su svi iz njenog tima - koji je stvorio bezbjednosne mjere kao što su "dugmad za gurkanje" - dobili otkaz.

I ona je sama kasnije podnijela ostavku.

Interna istraživanja Twittera pokazuju da su te bezbjednosne mjere smanjivale trolovanje za 60 odsto.

Inženjer koji radi u ovoj kompaniji mi je rekao da se sada "niko ne bavi tom vrstom posla", uporedivši platformu sa zgradom koja izgleda dobro spolja, ali je iznutra "u plamenu".

Twitter nije odgovorio na "BBC-jev" zahtjev za komentar.

Moje istraživanje pokazuje još i sljedeće:

- Vlada zabrinutost da je seksualna eksploatacija dece na Twitteru u porastu i da se ovo pitanje nedovoljno prijavljuje službama za sprovođenje zakona

- Kampanje ciljanog uznemiravanja zarad suzbijanja slobode izražavanja i operacije stranih uticaja - nekada svakodnevno uklanjane sa Twittera - prolaze "neprimjećeno", prema tvrdnjama jednog donedavnog zaposlenog

- Ekskluzivni podaci pokazuju da je onlajn mizoginija protiv mene u stalnom porastu od dolaska novog rukovodstva i da je došlo do porasta od 69 odsto novih naloga koji prate mizogine i profile koji promovišu zlostavljanje

- Žrtve silovanja napadaju nalozi koji su postali aktivniji poslije dolaska novog rukovodstva, sa nagoveštajima da su vraćeni ili novootvoreni.

Zlostavljanje na Twitteru nije ništa novo za mene - ja sam novinarka koja na tom mjestu dijeli sopstveno izvještavanje o dezinformacijama, zavjerama i mržnji.

Ali tokom većeg dijela prošle godine primjetila sam da se ono redovno smanjivalo na svim društvenim mrežama.

A onda sam u novembru primjetila da je na Twitteru ponovo postalo gore.

Ispostavilo se da sam bila u pravu.

Tim iz Međunarodnog centra za novinare i sa Univerziteta u Šefildu prati mržnju koja mi se upućuje, a njihovi podaci pokazali su da se zlostavljanje usmjereno protiv mene na Twitteru više nego utrostručilo otkako je Mask preuzeo kontrolu nad kompanijom, u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije.

Sve društvene mreže su se našle pod pritiskom da čine nešto u borbi protiv onlajn mržnje i štetnog sadržaja - ali one tvrde da su aktivno preduzimale mjere povodom ovog problema.

Mjere koje, čini se, više ne predstavljaju prioritet u Twitteru.

Spremila sam se da odgovore potražim u San Francisku, u kom se nalazi sjedište kompanije.

Ima li bolje osobe od koje bih mogla da ih dobijem nego od inženjera - i to odgovornog za kompjuterski kod na osnovu kog funkcioniše ova platforma.

Zbog toga što on još uvijek radi tamo, zamolio nas je da ne otkrivamo njegov identitet i zato ćemo ga zvati "Sem".

"Nekome ko je iznutra, to liči na zgradu u kojoj su svi segmenti u plamenu", otkrio je on.

"Kad pogledate spolja, fasada izgleda normalno, ali ja vidim da ništa ne funkcioniše. Čitav vodovod je pokvaren, nijedna česma ne radi, ništa ne radi."

On tvrdi da je do haosa došlo zbog ogromnog smanjenja osoblja, prenosi "RTCG".