U jednom regionu Velike Britanije, broj takvih krivičnih djela se više nego udvostručio od početka ruske specijalne vojne akcije na tlu Ukrajine u februaru 2022. godine.

Nalazi su zasnovani na informacijama koje je dobio "Sky news" kao odgovor na zahtjeve za slobodu informacija koje je uputio na 45 teritorijalnih policijskih snaga i Britanskoj transportnoj policiji. Od ovog broja, samo 14 je dalo podatke o zločinima protiv Rusa.

Ostali ili nisu odgovorili na "Sky" upit, ili su rekli da bi bilo teško prikupiti takve informacije, ili nisu registrovali takve zločine. Pojedine policijske snage su takođe izjavile da se nacionalnost žrtava zločina često ne bilježi.

Krivična djela uključuju napad na gradilište u Derbiširu u centralnoj Engleskoj, gdje je radnik rekao svojoj žrtvi prije nego što je napao: "Mrzim vas Ruse - vi ubijate ljude“, navodi se u izvještaju. U drugom slučaju, prema policiji Hertfordšira koju citira "Sky", ruska žrtva je gurnuta na pod, a krivac je rekao "Svi Rusi su ubice“.

Ženu rođenu Rusiji koja živi u Sjevernom Velsu zlostavljala je komšinica koja joj je rekla: "Zašto si još uvek ovde? Od***i od kuće“, napominje "Sky". U istom regionu, kaže se da je "opscena riječ" bila ispisana na automobilu jedne žene jer je počinilac očigledno pogrešno vjerovao da je Ruskinja.

Širom Velike Britanije, antiruski zločini se broje na desetine, navodi "Sky". Na primjer, policija Velikog Mančestera zabilježila je 13 rasnih zločina iz mržnje protiv Rusa od početka sukoba u Ukrajini, u poređenju sa samo šest u 2021. i dva u 2020.

Policija Derbišira rekla je za "Sky" da je od 24. februara 2022. zabilježila četiri prekršaja usmjerena na Ruse, koji su uključivali nasilni napad, krivično djelo i rasno uznemiravanje. U 2021. godini ne kaže se da takvi zločini nisu registrovani.

U martu 2022. godine, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je uočilo "nivo rusofobije bez presedana" u brojnim zemljama usred ukrajinskog sukoba. Početkom juna objavila je izvještaj o tom pitanju, uz napomenu da najčešće akcije u vezi sa tim uključuju odbijanje pružanja različitih usluga, suzbijanje poslovanja povezanih sa Rusijom i prinudu da se osude akcije Moskve.