Vodeća svjetska organizacija u istraživanju proizvodnog inženjerstva je tokom studije kupce iPhonea pitao koja boja ih najviše privlači, a ispitivanje je sprovedeno tokom tri mjeseca prazničnog perioda.

Prema navodima CIRP-a, najveći broj ljudi se tokom kupovine telefona odlučuje za model crne/sive ili bijele boje. Ali je istraživanje kupovine iPhone 14 Pro/Pro Max modela pokazalo zanimljive rezultate.

Najveći broj vlasnika iPhone 14 Pro/Pro Max modela se odlučio za Deep Purple boju (42%), dok je 24 procenta njih izabralo zlatnu.

S druge strane, kupci jeftinijih iPhonea 14/Plus modela je prednost dao plavoj boji (27%), ljubičastoj (22%) i crvenoj (14%). Ostatak je otišao na Midnight i Starlight (crna i bijela) modele.

Iz CIRP-a ustiču da im je donekle predstavljalo iznenađenje izbor Deep Purple boje kao najpopularnije u okviru iPhone 14 linije, s obzirom na to da kupci duže zadržavaju uređaj prije kupovine novog i obično se u tim slučlajevima bira konzervativnija boja.

Jedan od razloga popularnosti Deep Purple varijante telefona je to što je APple bio agresivan u promociji svojih modela iz iPhone 14 serije u ovoj varijanti.

(B92)