Želja za ulaganje u BiH postoji od samog početka, potvrđeno je za Avaz iz PR službe ovog košarkaša.

Otvorila se odlična prilika te u komunikaciji sa Lejlom i Denisom Kraljevićem, osnivačima kompanije koja se bavi proizvodnjom luksuznih kamp-prikolica Džanan se odlučio na ovaj poslovni potez. Musini predstavnici su već imali radni sastanak sa vlasnicima te precizirali strateške ciljeve.

Ono što je bitno naglasniti da je nova grana industrije u BiH prvenstveno izvozno orijentisana te na taj način se otvara mogućnost prezentacije domaćeg bh. brenda na svjetskom tržištu.

Službeno, kompanija Derubis Caravans nastala je 27.januara 2022. godine u Vitezu. Krenulo se s proizvodnjom modela u prirodnoj veličini nakon dovršenja kompletne projektne dokumentacije. Derubis Caravan Series 7 imao je svjetsku premijeru na najvećem svjetskom sajmu karavaning industrije u Dizeldorfu. Već na prvom pojavljivanju, pokazalo se da je ovaj novi koncept u potpunosti drugačiji od svega viđenog i da će u karavaning industriji donijeti toliko očekivano osvježenje.

Proizvod je na sajmovima u Dizeldorfu (Njemačka), Bernu (Švajcarska) i Velsu (Austrija) proglašen kao „Highlight of the fair“, a informaciju o kvaliteti proizvoda prenijeli su svi inostrani mediji karavaning industrije. Derubis Caravans proglašen je najboljim tehničko-tehnološkim proizvodom u Bosni i Hercegovini uz specijalno priznanje dodjelom inženjerske zvjezdice, a projekt izgradnje Derubis Caravans Series 7 proglašen je najboljim projektom godine.

Nova tvornica

Kompanija Derubis Caravans početkom 2022. godine uselila je u novoizgrađenu tvornicu u Vitezu unutar koje je postavljena cjelokupna linija za serijsku proizvodnju. Pozicionirala je Bosnu i Hercegovinu na svjetsku mapu visokotehnoloških proizvoda i po prvi puta podigla bh. zastavu na jednom takvom svjetskom sajmu. Kompanija je pokrenula potpuno novu granu industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini s ciljem da domaće znanje predstavi svjetskoj javnosti, a ujedno i da zadrži odliv mladih iz Bosne i Hercegovine nudeći mogućnost zapošljavanja u atraktivnoj djelatnosti.

Napravila je prodajnu mrežu u Evropi, Švicarskoj, SAD i Saudijskoj Arabiji. Sarađuje s tehničkim fakultetima iz Bosne i Hercegovine i pruža mogućnost obavljanja prakse budućim inženjerima u okviru svoje proizvodnje.

Derubis Caravans jedini na Balkanu posjeduje homologaciju i certifikaciju za vozila za EU tržište.

Kompanija ima za cilj zapošljavanje, povećanje proizvodnosti, kontinuirana tehnološka poboljšanja i pozicioniranje proizvoda u gornju cjenovnu i tehničku kategoriju, objavio je Avaz.