"Sindikat je ukazivao na probleme u proteklih nekoliko godina, ali nikada nas nisu shvatali ozbiljno", saopšteno je danas iz Panhelenske federacije radnika željeznice, koja je zatražila sastanak sa novim ministrom saobraćaja Jorgosom Gerapetritisom.

Ovaj sindikat je istakao da je jasan vremenski okvir za sprovođenje bezbjednosnih protokola.

Vlasti su suočene sa kritikama zbog stanja željezničkog sistema nakon direktnog sudara putničkog i teretnog voza nedaleko od grada Larise u centralnom dijelu Grčke, gdje je poginulo najmanje 57 osoba, uglavnom studenata, a povrijeđeno je više desetina ljudi.

Sporna pitanja u vezi sa sudarom putničkog i teretnog voza kod grada Larise obuhvataju pokvarenu signalizaciju i probleme sa održavanjem.

Policija je uhapsila šefa obližnje željezničke stanice i istražioci pokušavaju da shvate zašto su se dva voza našla na istoj pruzi.

Kompanija "Helenik trejn", čiji su putnički i teretni voz koji su se sudarili, u vlasništvu je državnih željeznica Italije. Među poginulima je osam radnika željeznice, uključujući po dvojicu mašinovođa teretnog i putničkog voza.

Grčke vlasti proglasile su trodnevnu žalost nakon nesreće, dok će zastave biti na pola koplja u ispred svih zgrada EU u Briselu.