"Ustav Republike Srpske nastao je u veoma složeno i teško vrijeme po srpski narod. I sam sam, kao poslanik, bio svjedok opasnosti koja prijeti Srbima raspadom bivše Jugoslavije i znam borbu koju smo prošli u stvaranju tadašnje Srpske Republike BiH", izjavio je Dodik.

Tadašnje rukovodstvo Srpske Republike BiH, istakao je on, jasno je znalo da je neophodno donijeti demokratski Ustav kako bi zaštitili svoj narod i ognjišta.

"To smo i uradili 28. februara 1992. godine, mjesec i nešto više od formiranja Republike Srpske 9. januara", podsjetio je Dodik, naglasivši da mu je veliko zadovoljstvo i čast što je u parlamentu učestvovao u donošenju tog najvažnijeg akta.

Prema njegovim riječima, odluke o osnivanju Republike Srpske i Ustava bile su samo odgovor na napade i ubistva srpskog naroda i njihovu majorizaciju u tadašnjoj bivšoj jugoslovenskoj republici BiH, te da je tadašnje rukovodstvo bilo prisiljeno da zaštiti svoj narod od novih pogroma.

Dodik je naglasio da je obaveza današnjih i budućih generacija da čuvaju i grade Republiku Srpsku i da ne uzgube snagu, volju, svijest i uvjerenje da bez naše Republike nema ni srpskog naroda.

"Republika Srpska i njene institucije su simbol našeg opstanka, garant naše bezbjednosti, razvoja i prosperiteta. Zato i jeste naš najvažniji zadatak da čuvamo Republiku Srpsku i ustavni poredak, njegujemo vrijednosti na kojima Srpska počiva i razvijamo je kao moderno demokratsko društvo u kojem se poštuju prava i slobode svakog pojedinca", istakao je Dodik za Srnu.

Čestitajući Republici Srpskoj i njenim građanima 31 godinu od donošenja Ustava, Dodik je poručio da će aktuelna vlast zajedno sa svojim narodom nastaviti da gradi bolju, razvijeniju, napredniju i prosperitetniju Srpsku.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH, a nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.