Fizička lica će ubuduće, kako je pojasnio direktor trebinjskog "Vodovoda" Miodrag Batinić, umjesto dosadašnjih 78 feninga po kubiku vode, plaćati 96 feninga, a kanalizacija poskupljuje za 10 feninga, ali cijene vode za pravna lica, gradske česme, fontane i slično, ostaju iste, dok pravnim licima kanalizaciona odvodnja poskupljuje 5 feninga.

Tako će račun za jednu prosječnu porodicu u Trebinju sa svim uslugama vodosnabdijevanja i kanalizacije biti oko 34,5 marke, a bez kanalizacije oko 25 do 26 maraka.

U "Vodovodu" su se na zahtjev za povećanje cijene vode odlučili zbog, kako kaže Batinić, inflacije, odnosno, zbog poskupljenja njihovih troškova, ali i zbog radnika ovog preduzeća koji imaju dosta niske plate, a troškovi života su dosta poskupjeli.

"Inicijativom gradonačelnika iz 2018., Grad sunca koji je tada bio najveća investicija Republike Srpske, dobio je smanjenje cijene vode i ušao u posebnu kategoriju korisnika vode, što je tada bilo smanjenje od oko 50%, a, s obzirom da je sada taj dio investicije umnogome završen, mi smo se odličili na poskupljenje, ali je to ipak, u odnosu na druga pravna lica, jeftijije za oko 25%", kazao je Batinić.

On je pojasnio da akumulacija Bilećko jezero nema nikakve veze sa vodosnabdijevanjem Trebinja, jer se ovaj grad vodom snabdijeva sa drugog lokaliteta, odakle trebaju tri pumpanja vode, što iziskuje troškove struje, ali i hlora i drugih komponenata, te da će i nova cijena vode biti među najjeftijim u Republici Srpskoj.  

Opozicija je, međutim, tvrdila da je poskupljenje vode veliki udar po džepovima građana, a odbornik PDP-a Saša Borjan je istakao da je ovo, uz ranija poskupljenja, još jedan od nameta i udar na džepove građana Trebinja...