Prema raspoloživim podacima, ona je najmlađi međunarodni bokserski sudija na svijetu.

Ova djevojka je tek postala punoljetna, a već ima zvanje međunarodnog bokserskog sudije.

Zanimljivost je tim veća jer Perićeva živi u maloj sredini koja nema boksersku tradiciju, ali je iznjedrila omladinsku evropsku i svjetsku šampionku Saru Ćirković sa kojom je Emilija počela da trenira ovaj sport.

"Formiranjem bokserskog kluba u Bratuncu i ja sam sa bratom počela da treniram boks, što se nije dopalo roditeljima, ali nas nisu ometali. Trenirali smo u Bratuncu i Srebrenici i 2020. godine na nagovor trenera Željka Todorovića, sa 16 godina, položila sam ispit za bokserskog sudiju", počinje priču Emilija.

Ona kaže da se opredijelila za boks jer taj sport zahtijeva dobru fizičku i psihičku spremnost, odnosno brzu koordinaciju snage i uma u čemu se dobro snalazi i osjeća.

Bavljenje sportom i suđenjem nije je udaljilo od škole - Emilija je četvrti razred Medicinske škole u Srebrenici i namjerava da ove godine upiše defektologiju, ali i da nastavi da se bavi boksom i suđenjem, jer je zavoljela i posvetila se ovom sportu.

Iako je aktivni bokserski sudija, ova djevojka je nastavila da trenira i radi sa djecom u bratunačkom bokserskom klubu "Kum".

"Od trenera Todorovića naučila sam da je boks sport koji jača tijelo i um. On nas uči da budemo bolje osobe, da učimo, čitamo knjige i živimo zdravo", govori Emilija za Srnu.

Emilija je počela da trenira zajedno sa sadašnjom svjetskom omladinskom šampionkom do 50 kilogram Sarom Ćirković, koja nastupa za reprezentaciju Srbije.

"Mi se i dalje družimo, ali se rijetko viđamo zbog obaveza. Češće se susrećemo na turnirima na kojima Sara boksuje, a ja sudim, nego u rodnom Bratuncu", objašnjava Emilija. Ona ističe to drugarstvo i predviđa Sari sjajnu internacionalnu karijeru.

Emilija planira da se i dalje bavi suđenjem bokserskih mečeva, ali joj je obrazovanje prioritet i smatra da može uskladiti obaveze da bude uspješna na "oba polja".

Ova mlada djevojka sudi i ženske i muške bokserske mečeve i već je izgradila autoritet u ringu, kao i poštovanje takmičara.

Kaže da je malo lakše suditi mečeve u ženskoj konkurenciji.

Predanim radom, učenjem i harizmom Emilija uspješno gradi karijeru i slijedi svoje snove u bokserskom sportu, kao i njene drugarice Sara Ćirković i Dunja Vuksić iz Bratunca koje nastupaju za Srbiju i osvajaju medalje na velikim takmičenjima.