Već smo bili svjedoci brojnih prerada automobilskih klasika koji umjesto V8 dragulja dobijaju električni pogon. Posljednji primjer je jedan Bentley oldtajmer.

Konverziju potpisuje Lunaz Design, specijalista za preradu modela sa SUS motorima na elektro pogon. Ovaj put se pozabavio pravim automobilskim klasikom. U pitanju je Bentley S2 u sportskoj verziji Continental, koji je proizveden u samo 388 primjeraka.

Automobil je proizveden 1961. godine, jedan je od samo četiri modela koja su još "u životu" sa ovom specifikacijom, a sada je temeljno restauriran.

U okviru renoviranja stigao je novi pogon, dok je 6.2 V8 penzionisan. Nečujan je i električan, a zahvaljujući popriličnoj snazi od 405 KS i 720 Nm obrtnog momenta, omogućava impresivne performanse.

Kako do 100 km/h ubrzava za 6,9 sekundi, jasno je da je automobil morao da dobije poboljšano vješanje.

Lunaz je ugradio i sistem regenerativnog kočenja, a same kočnice su primjetno modernije. Sada postoje disk kočnice sa šestoklipnim čeljustima naprijed i četvoroklipnim čeljustima pozadi.

Enterijer je i dalje luksuzan, ali su nestali svi "problematični" materijali i zamjenjeni ekološki prihvatljivijim, dok su prirodna koža, vuna i plemenito drvo uklonjeni.

Kada je riječ o ovom drugom, i dalje ga ima, ali sada sa sertifikatom Savjeta za nadzor šuma.

Cijena je nepoznata, ali sličan primjerak je prodat 2021. za oko 350.000 britanskih funti. Ovaj bi lako mogao biti skuplji.

(B92)