Tužilaštvo BiH je 29. decembra podiglo optužnicu u kojoj je navedeno da je Teletina u julu prošle godine pokušao da preko graničnog prelaza Vardište uveze dva rasna arapska konja bez potrebnih odobrenja.

Takođe, u optužnici se navodi da je on stupio u kontakt sa Obradovićem, koji je kao rukovodilac u Carinskom referatu iskoristio svoj položaj i uticaj na ostale optužene da se dozvoli uvoz bez potrebnih odobrenja i plaćanja carinskih dažbina.

Za ovu koruptivnu uslugu Teletina je dao 100 evra Obradoviću, navodi se u optužnici.

Obradović se kao službeno lice u institucijama BiH tereti da je primio novac da u okviru svoje službe ne izvrši službenu radnju koju je morao, čime je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, saopšteno je iz Suda BiH.

Bovanu se na teret stavlja da je kao službeno lice u institucijama BiH, ne izvršivši službene dužnosti, drugom omogućio pribavljanje imovinske koristi.

Time je, dodaje se, počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Kada je u pitanju Omerović, on njemu se na teret stavlja da je počinio krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili počinioca jer kao službeno lice u institucijama BiH nije prijavio krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna.

Teletinu tužilaštvo tereti za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi jer je dao novac da službeno lice u institucijama BiH ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti, saopšteno je iz Suda BiH.