"Razgovarali smo o novim sankcijama protiv Rusije, posebno o desetom paketu sankcija. Ovo je zajednički evropski zadatak, smanjiti sposobnost Rusije da zaobiđe sankcije, i što se taj zadatak brže i bolje izvršava, to ćemo biti bliže porazu Rusije", izjavio je Zelenski.

Ocijenio je da je tempo uvođenja sankcija Rusiji usporen, a da Rusija povećava brzinu kojom se prilagođava sankcijama i ukazao na potrebu da se to ispravi, prenio je "Ukrinform".

Predsjednica EK odgovorila je da Rusija neće ostati nekažnjena za svoje zločine u Ukrajini. "Rusija već plaća i platiće cijenu za rat u Ukrajini", rekla je Fon der Lajen, koja je izjavila da će deseti paket sankcija Moskvi stići uoči godišnjice specijalne vvojne operavije Rusije na tlu Ukrajine, 24. februara.

Ona je takođe objasnila da EU traži i istražuje mehanizme da Rusija plati obnovu Ukrajine preko zamrznutih ruskih sredstva u državama članicama EU.

Pred sutrašnji samit EU-Ukrajina, u Kijevu se danas održava sastanak članova EK s vladom Ukrajine, a teme za diskusiju su podrška Ukrajini u sukobu, koordinacija napora za obnovu te zemlje, nastavak ključnih reformi i približavanje Ukrajine članstvu u Uniji.