Sjednicom predsedava predsjednik republičkog parlamenta Vladimir Orlić, a počela je minutom ćutanja za preminulu poslanicu Jelisavetu Veljković.

Vučić je u srijedu rekao da on ne bježi nigdje i da nema problem sa tim da ide pred svoj narod i parlament kako bi odgovorio svakome kao što je bilo i na prošloj sjednici Skupštine o Kosovu i Metohiji, kada je, kako je rekao, slušao najgore uvrede i gadosti.

U izvještaju koji će se naći pred poslanicima se ističe da je u periodu od septembra do januara došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji i ocjenjuje da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

U izvještaju se ističe i da Beograd neće odustati od zahtjeva da ZSO bude hitno formirana i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbjednosti srpskog naroda u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.

Ocjenjuje se i da su Beograd u proteklom periodu posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama.